De bästa pizzorna bakas i en pizzaugn utomhus

pizzaugn

De flesta svenskar gillar pizza, och det på goda grunder. Den italienska nationalrätten är nämligen lätt att göra själv och det är bara fantasin som sätter gränser för hur en pizza kan se ut.

Pizza finns i många olika varianter och med alla möjliga olika fyllningar. Kanske är det därför rätten är så populär, eftersom du kan få din pizza precis som du vill ha den.

Det är otroligt enkelt att baka pizza själv. Du behöver inte en massa avancerad köksutrustning för att kunna baka läckra pizzor till dig själv och dina vänner.

Om man vill göra äkta italiensk pizza, som både smakar och doftar som i Italien, ska man baka sina pizzor i stenugn.

Det är lätt att bygga egen pizzaugn, och du kan göra färdigt projektet på bara en helg om du inte har tummen mitt i handen.

Din pizzaugn utomhus behöver inte eldas med speciell pizzaugn ved och du kan därför använda den ved som du ändå har liggande. Storleken på din pizzaugn ved kan dock påverka uppvärmningen av din pizzaugn.

Läs mer om en pizzaugn ved.

Vissa menar att det är bäst att använda fint kluven ved som pizzaugn ved, men det viktigaste är att veden inte är fuktig och inte innehåller en massa kåda. 

Tunnare bitar av pizzaugn ved gör det lättare att reglera värmen i din pizzaugn utomhus.

Om du ska hålla din pizzaugn utomhus varm länge kan du med fördel använda något tjockare pizzaugn ved.

Bra att veta om att bygga egen pizzaugn

Det behöver inte vara särskilt svårt att bygga en pizzaugn utomhus. Du kan snabbt imponera på dina vänner och din familj med pizzor från din egen pizzaugn utomhus. Det tar nämligen inte mer än ett par dagar att bygga egen pizzaugn.

Det enklaste sättet är att köpa en byggsats på närmsta byggmarknad. Även om du inte är en van gör-det-självare är det inte så svårt. Du ska bara följa byggsatsens instruktioner och snart har du en pizzaugn utomhus.

Det viktigaste när du ska bygga egen pizzaugn är att du isolerar ugnen noggrant och ordentligt. Din pizzaugn måste kunna klara väldigt höga temperaturer och helst hålla värmen från din pizzaugn ved länge.

Dessutom måste pizzaugnen täckas över över vintern, så att den inte får frostskador.

Laga mat i pizzaugn utomhus

Det är både praktiskt och mysigt med en pizzaugn utomhus. Med en pizzaugn utomhus kan du laga mat ute i trädgården det mesta av året.

Även om pizza är självklart att baka i din nya pizzaugn, kan du faktiskt också laga annat i din pizzaugn utomhus.

Du kan t ex även baka bröd, steka grönsaker eller göra kötträtter.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *