De första upplagorna av kultförklarade livsstilsmagasinet Esquire finns nu att läsas

bästa herrmode tidning genom tiderna

Idag tipsar vi om ett av de genom tiderna mest kultförklarade bland manliga mode- och livsstilmagasin, Esquire. De flesta upplagorna av de första årtiondena från magasinet finns nu tillgängliga i internetarkivet.

Vi har tidigare tipsat om Esquire Apparel Arts som grundades år 1931 av Arnold Gingrich och var en inriktad på grossister och detaljhandeln inom det manliga modet. Under 1930-talet bestod aktörerna främst av mindre, oberoende butiker som förlitade sig på Esquire Apparel Arts för att få en inblick i vad de bäst klädda männen använde sig av för utstyrsel i olika sammanhang och vad man därmed skulle erbjuda sina kunder.

Av olika orsaker blev Apparel Arts mindre använd inom handeln efter andra världskriget och ändrade namn till Gentlemen’s Quarterly år 1957. Samtidigt ändrade även inriktningen samt innehållet i magasinet avsevärt. År 1967 ändrades namnet till GQ, som magasinet heter ännu idag.

Ett annat manligt magasin som hade en stor inverkan på det manliga modet under 1930-talet var Esquire, som även detta grundades av Arnold Gingrich – men denna var inriktad på konsumenten snarare än handeln. Detta livsstilsmagasin var ett resultat av den stora framgång som Apparel Arts hade under sina första år.

Även i Esquire fanns en del av de färgrika modeillustrationer samt råd som gjorde Apparel Arts så populär. Men här fanns även artiklar inom många olika manliga intresseområden. Bland de kända författare som regelbundet återkom med artiklar till Esquire fanns Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald och Alberto Moravia, bara för att nämna några.

I det allra första numret av Esquire som kom ut på hösten 1933 finns faktiskt en reseskildring från Kuba av Ernest Hemingway.

Det intressanta i sammanhanget är att de flesta upplagor från detta kultförklarade livsstilsmagasin nu finns tillgängligt i internetarkivet. Speciellt de upplagor som publicerades under 1930-talet är väl värda att bekanta sig med för den som uppskattar det klassiska herrmodet. Även upplagorna från 1940- och 1950-talet innehåller mängder av intressanta artiklar och illustrationer för nostalgikern.

Eftersom det numera är mycket svårt att få tag i dessa i fysiskt format kan det vara roligt att i alla fall få bekanta sig med dessa i digitalt format. Det är också troligen det närmaste man kommer ”The Real Deal” – alltså Esquire Apparel Arts. Den modekatalog som klarast av alla kommit att symbolisera herrmodets gyllene årtionde, 1930-talet.

Nedan har jag lagt till en länk några av de upplagor från 1930-talet som finns tillgängliga i arkivet och som nu alltså går att läsa helt gratis via archive.org. Det verkar finnas upplagor från samtliga årtionden fram till nu, så tillsvidare kan man alltså helt fritt gå in och njuta av inspiration från det herrmodets gyllene årtionden.

Nummer 1 1933

Februari 1934

Mars 1938

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *