De hetaste vintrenderna 2022

hetaste vintrender 2022

Det nya året är i full gång och många har stora förväntningar på vad 2022 kommer att erbjuda. Vinbranschen utgör inget undantag. The Wine Company har gjort en spaning in i vinvärlden för att se vilka de hetaste trenderna kommer att vara.

Vi har lämnat ytterligare ett år bakom oss och blickar nu fram mot det nya året med stora förväntningar. The Wine Company förutspår att 2022 kommer vara ett ljust år för vinodlarna. Vi står inför ett spännande där vi bland annat ser ett stort intresse för vinets tillverkningsprocess och nyfikenheten kring att testa nya viner från mindre vinregioner.

Det finns en stor nyfikenhet hos konsumenterna som gärna vill testa nya smakkombinationer och viner. I dag vittnar vi samtidigt om ett större utrymme för nytänkande i vinbranschen vilket uppskattas av konsumenterna. Vi ser framför allt ett intresse i att veta mer om bakgrunden till vinerna och en större efterfrågan på viner som är hållbara, säger Lena Koopmann, Marketing Manager på The Wine Company.

Lär dig mer om viner här: Allt du behöver känna till om viner!

5 hetaste vintrender 2022

vin trender 2022

The Wine Company listar de fem hetaste vintrenderna 2022:

1. Gå utanför din comfort zone

2022 kommer vara ett år för att testa sig utanför boxen. De traditionella vinerna från exempelvis Frankrike och USA kommer fortsatt vara populära men The Wine Company förutspår att detta är året för mindre vinregioner runtom i Europa.

2. Historien bakom vinet spelar roll

Konsumenterna blir alltmer medvetna och hållbarhetsfokus är större än någonsin. Svenskarna efterfrågar en ökad transparens och vill veta mer om det de konsumerar. En stark trend kommer därför vara det ökade intresset för historien bakom vinet.

3. Låg alkoholhalt eller helt alkoholfritt

”Dry January” är ett uttryck de flesta känner till. I år ser vi däremot att den ”torra” perioden kommer ta allt större plats. Under pandemin har många svenskar gått över till fler alkoholfria alternativ. En trend som kommer fortsätta in i 2022. Det finns massa goda alkoholfria viner att testa.

4. Det ekologiska tar större plats

I takt med att konsumenterna vill veta mer om vinerna de köper har allt fler fått upp ögonen för ekologiska viner. Det som främst kännetecknar ekologiska viner är att vinodlingen skett utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel. The Wine Company är säkra på att dessa viner kommer fortsätta växa i popularitet och bli en stark trend under 2022.

5. En bubblig trend

Att man bara kan dricka Champagne vid speciella tillfällen är ett minne blott. Det gäller alla typer av bubbligt vin. Numer är det trendigt att dricka bubbel vid mer vardagliga tillfällen och i kombination med mat. Olika typer av Spritzer ökar också i popularitet och är en trend som kommer fortsätta vara stark under 2022.

Rekommenderade viner för 2022

Sex viner som The Wine Company rekommenderar dig att testa 2022:

vintrender 2022

Krug’schfer Hof Grauburgunder, Rheinhessen, Tyskland

Frisk, ungdomlig och slank är denna Grauburgunder från Krug’scher Hof som leds av Marie Menger-Krug. Familjeföretaget som även äger sektkällaren Motzenbäcker vet vad som krävs för att skapa förstklassiga viner som detta. Det är ett vin med fruktiga aromer av päron och melon, milda mandeltoner, fin struktur och en frisk lätthet. Ett ljuvligt tips för alla som uppskattar grauburgunder.

Trend: Det ekologiska tar större plats. Pris: 99 kr Artikel-nr.: 5839362

Kuhlmann-Platz Crémant, Alsace, Frankrike

Crémant d ́Alsace är ett torrt mousserande vin från Alsace som länge varit känt som utmärkt alternativ till champagne. Denna mousserande crémant från det renommerade vinhuset Cave de Hunawihr har en livlig, utsökt frukt och en fin mousseu. En perfekt apéritif.

Trend: En bubblig trend.
Pris: 149 kr Artikel-nr.: 5787948

Il Passo Primitivo, Apulien, Italien

Farnese Vini står för eleganta viner från södra Italien. Autenticitet är högsta prioritet och karaktären hos de inhemska druvsorterna och terroiren står i fokus. Så även i detta typiska primitivo med imponerande mörk frukt och toner av mörk choklad. L􏰀te vanilj sätter en fin accent i detta vin som upplevs mjukt och saftigt i gommen.

Trend: Historien bakom vinet spelar roll. Pris: 99 kr Artikel-nr.: 5837857

vintrender 2022

Les Légendes R rouge, Bordeaux, Frankrike

Bordeauxviner från Barons de Rothschild Lafite är legendariskt. Med detta vin har man återvänt till sitt ursprung och presenterar en regional klassiker. Ett vin med prägel av terroir och klassiska druvsorter, elegant och smidigt med fina toner av cederträ och röda bär i doften. I gommen framträder diskreta kryddor, fin frukt och en slank kropp.

Trend: Historien bakom vinet spelar roll. Pris: 129 kr Artikel-nr.: 5836129

Thousans Bays Sauvignon Blanc, Valle de Aconcagua, Chile

I bukterna längs Chiles kust med sitt vilda, romantiska landskap har man bästa förutsättningar för uttrycksfulla sauvignon blanc: mycket sol, friska vindar och fantastiska jordar. Thousand Bays imponerar med tropiska fruktaromer av ananas och mango och en frisk, intensiv känsla i gommen. Ett fantastiskt vin från Chiles pionjär Luis Felipe Edwards!

Trend: Gå utanför din comfort zone. Pris: 99 kr Artikel-nr.: 5824719

Back House Cabernet Sauvignon, Kalifornien, USA

På den lilla boutiquevingården Backhouse har man specialiserat sig på framställningen av fruktiga viner. Till dessa viner används de mest aromatiska druvorna från utvalda vinodlingar i Californien. Back House Cabernet Sauvignon är ett fylligt vin med generöst fruktiga aromer av cassis, lite körsbär och björnbär samt mjuka vanilj- och ektoner från lagringen på ekfat.

Trend: Gå utanför din comfort zone. Pris: 139 kr Artikel-nr.: 5818895

Kolonne Null Rosé, Tyskland

Kolonne Null är ett friskt vin utan alkohol. Det här förstklassiga rosévinet har utvecklats i samarbete med vingården Wasem i tyska Ingelheim. En fullträff med fin frukt och aromer av färska röda bär samt en antydan av plommon. Serveras väl kylt som aperitif eller sällskapsdryck. Sprundlande och livlig!

Trend: Låg alkoholhalt eller helt alkoholfritt. Pris: 99 kr Artikel-nr.: 5792407

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *