Den Franska Rivieran för nostalgikern

Den franska rivieran har länge varit en av favoritplatserna för europeiska resenärer på sommaren. Det är få platser som kan mäta sig med den nostalgiska charm som omger städerna längs den franska sydkusten. Grunden för detta lades framförallt på 1950- och 1960-talet med alla de berömda personer som sökte sig hit för avkoppling och nöje.

De flesta som besökt den franska rivieran, eller Côte d’Azur som det heter på franska, har samma kommentar: Det är något speciellt med ljuset vid denna solkust. Troligen är det en blandning av det klarblå, azurblåa havet och det faktum att många artister och författare flockats till den franska riviera i flera århundraden för att både slappna av och jobba.

En av de platser som kommit att bli synonymt med litterära storverk är hotellet Le Negresco som finns alldeles invid vandringsstråket framför stranden vid Nice. Här har författare som Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald och H.G. Wells övernattat och hotellets anseende fortsätter att locka till sig glamorösa gäster.

hotellet le negresco i nice

Den franska rivieran var faktiskt en av de första moderna turistorterna och började som en kurort för vinterhalvåret för den brittiska överklassen i slutet av 1700-talet. Sedermera blev den franska rivieran en lekplats för de rika då järnvägen lanserades i mitten av 1800-talet, vilket lockade till sig brittiska och ryska aristokrater. I början av 1900-talet blev området känt tack vare de konstnärer och författare som valde att bosätta sig här. Bland dessa kan nämnas personer som Pablo Picasso och Henri Matisse.

Illustration från Esquire Apparel Arts år 1936 med exempel på klädsel för en dag på The Palm Beach Casino i Cannes.

Filmfestivalen i Cannes som lanserades år 1946 ökade ytterligare dragkraften hos den franska rivieran. Ungefär vid denna tidpunkt, alltså efter andra världkrigets slut utvecklades även Saint-Tropez från ett stillsamt fiskeläge till en livlig och internationellt präglad badort. Orten blev snabbt känd för att vara populär bland så kallade jet-setare och förmögna människor.

Förutom nämnda Le Negresco i Nice var även The Carlton i Cannes ett av de glamorösa hotell som de rika och berömda gillade att övernatta på under sin ledighet.

Nedan är en av de mest kända och även en av de bästa filmerna i historien som utspelar sig på den franska rivieran. Hitchcock-filmen To Catch a Thief med modeikonerna Cary Grant och Grace Kelly utkom år 1955 och har blivit en av de riktiga filmklassikerna både tack vare de underbara miljöerna och det tidlösa sommarmodet som man får bevittna i filmen. I filmen får man även bekanta sig närmare med hotellet The Carlton och dess lyxiga miljöer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *