Inom det som man kallar British Country Clothing finns det en accessoar framför alla andra. På engelskan kallar man den Flat Cap, men på svenskan saknar vi ett bra ord för att beskriva denna keps. Ofta används gubbkeps för huvudbonaden ifråga. Även tweedkeps eller ullkeps är ord som ofta används inom svenskan.
Kepsen har en lång historia. Även bland oss var det närmast obligatoriskt att använda sig av hatt eller keps ännu under första delen av 1900-talet. Det var inte innan 1960-talet vi på allvar fick se män våga sig på gå utan huvudbonad utomhus.
Eftersom det i dagens läge finns många olika kepsar på marknaden använder vi oss i fortsättningen oss av gubbkepsen som uttryck.
Gubbkepsens ursprung
Ursprungslandet för gubbkepsen anses allmänt vara Storbritannien, där den blev speciellt populär under 1880-talet. Historien sträcker sig dock betydligt längre bak än så. Redan under den Elisabetanska tidseran stiftade det brittiska parlamentet en lag som syftade till att öka användningen av inhemsk ull.
I en lag som infördes år 1571 stadgades det att alla män över 6 år måste bära ullkepsar på söndagar och helgdagar. Om man bröt mot denna lag riskerade man böter. De enda som inte berördes av lagen var adeln och personer från högre stånd.
Lagen skulle sedermera upphöra att gälla år 1597, men vid den tidpunkten hade kepsen redan blivit ett etablerat kännetecken för män från de lägre klasserna.
Den edvardianska tiden – Gubbkepsens tidsera
Den edvardianska tidseran som sträckte sig från 1901 till 1910 var onekligen den tidsperiod då gubbkepsen upplevde sin glansperiod. Det är ingen tillfällighet att serien Peaky Blinders kommit att förknippas med just gubbkepsen.
Gubbkepsen blev populär bland arbetsklassen, jordägare och till och med stilikonen Edvard VIII. Han lät sy upp en alldeles egen keps i rutigt mönster, som bärs av prinsen av Wales ännu idag.
Även i sportens värld var gubbkepsen också populär och användes i många olika sammanhang som vid golf, jakt och fiske. Under bandyns storhetstid i Sverige var gubbkepsen den självklara huvudbonaden för utövarna.
Gubbkepsen idag – Populariteten på stigande
Idag är gubbkepsen kanske främst förknippad med den brittiska lantlivet och anglofiler runtom i världen. Men med serier som nämnda Peaky Blinders har den också fått ett uppsving som modeaccessoar.
Det är något som vi kunnat se under senare år, som en del av ett ökat intresse för klassiskt herrmode.
Olika modeller av gubbkepsar
Trots att de flesta av gubbkepsarna har liknande design, finns det vissa nyansskillnader på dem. Den mest kända och samtidigt mest anrika bland brittiska hatt- och kepstillverkare är Lock & Co Hatters som tillverkat hattar i över tre sekel. Bland kunderna har funnits bland annat Sir Winston Churchill, Oscar Wilde och Charlie Chaplin.
Ett av de absolut mest klassiska av alla brittiska klädmärken. Det behöver kanske inte nämnas att HLock & Co är kungliga hovleverantörer till det brittiska hovet.
Tweed Shooting Cap – För det brittiska lantlivet
Denna kallas ofta för kungen av gubbkepsar. En rak modell som kommit att förknippas med det brittiska lantlivet. En tweedkeps av enkel modell är en keps som vi ofta ser britterna använda på sina jakt- och fisketurer. Här har vi en klassisk brittisk keps i en rut- och fiskbensmönstrad ullkvalitet från engelska varumärket Lock & Co Hatters.
Ivy Cap – Arbetarklassens kännetecken
Här har vi gubbkepsen som kommit att förknippas med arbetarklassen från början av 1900-talet. Denna kallades ofta även för ”Driving Cap” eftersom den också användes för bilkörning i början av förra seklet. En keps för riktiga tuffingar.
Ovan syns en så kallad Ivy Cap i ett donegalmönster av ullkvalitet, som skapar en melerad effekt. En stilfull och tidlös accessoar som sätter prägel på din klädsel.
Herringbone Flat Cap – Gubbkepsen för finsmakaren
Herringbone-mönstret är diskret och stiligt. Detta är en gubbkeps som ofta förknippas med överklassens sommarfester. Det är därför heller ingen tillfällighet att Lock & Co Hatters lanserat en rad linnekepsar i olika färger av denna modell.
Här har vi en linnekeps med fiskbensmönster från Lock & Co Hatters. En gubbkeps för sommaren för den som gillar klassisk stil. Denna keps finns i många olika färger.
Newsboy Cap – Rebellisk, men samtidigt elegant
I gränslandet mellan Ivy Cap och de mer städade och eleganta modellerna på gubbkepsar hittar vi Newsboy Cap. En modell som fått sitt namn efter de skolpojkar som hade som arbete att dela ut tidningar under de första årtiondena av 1900-talet.
Framförallt kännetecknas modellen av knappen mitten av kepsen, men samtidigt är den mer strömlinjeformad än en Ivy Cap. Här syns en grå gubbkeps, en donegalmönstrad Newsboy Cap, som skapar en melerad effekt. En populär modell hos många i dagens läge.