Den klassiska pilotklockan Longines Lindbergh Hour Angle Watch

När man kollar runt på olika modemagasin och följer diskussionen hos samlare är det nästan alltid samma modeller som dyker upp som så kallade klassiska armbandsur. Det gemensamma för alla dessa modeller är deras rika historia och i många fall har man även diverse modeikoner som burit dessa och därigenom ytterligare profilerat en viss modell som ett eftersträvansvärt samlarobjekt.

Naturligtvis är det oftast ett hantverk av allra högsta klass – ett automatverk med serienummer och en efterservice som man verkligen kan lita på. Vad många dock inte tänker på är att det även finns många alternativ med lika snygg design och där kvaliteten är minst lika bra. I de flesta fall har dessa alternativ också en lika lång och färgrik historia som ofta sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet.

Den största skillnaden ligger oftast förutom i prislappen, även i det ovannämnda – de modeller av klockor som lyckats profilera sig som riktiga dyrgripar har ofta haft en känd bärare eller en specifik händelse förknippad till klockan. Som exempel kan nämnas Rolex Daytona, en modell som Paul Newman var känd för att ha använt och som numera säljs till gigantiska summor på auktioner runtom i världen.

Klockvärlden är dock betydligt mer mångfacetterad än så. Det finns många märken som har modeller av högsta kvalitet, med en historia som även de förtjänar uppmärksamhet hos samlare. Några av dessa modeller kommer vi att uppmärksamma i några inlägg framöver.

Först ut bland dessa är Longines modell Lindbergh Hour Angle Watch som ifjol firade sitt 90-års jubileum med anledning av att Charles Lindbergh flög över Atlanten på 33 timmar och 39 minuter år 1927. Under den långa och ensamma flygningen drömde han om ett ur för piloter, där uret kunde ge tiden i grader av ekliptikan och därigenom förenkla longitudavläsningen. Lindbergh själv skissade uret, som alltså Longines senare förverkligade.

Själva modellen Longines Lindbergh Hour Angle watch lanserades år 1932 och gav dåtidens piloter ovärderlig hjälp i en tid då dagens tekniska hjälpmedel ännu inte var uppfunna.

Att denna modell förtjänar sin plats bland klassiska modeller av sk. pilotklockor borde vara en självklarhet. Ändå är det främst märken som IWC, Breitling och dylika lyxigare märken som oftast stjäl uppmärksamheten i olika medier nuförtiden. Det blir mer om det klassiska klockmärket Longines i ett senare inlägg då vi går mer in på djupet gällande alternativa märken till de mest uppmärksammade lyxklockorna.

 

Automatverket Lindbergh Hour Angle Watch i originalutförande. Ett kraftigt, enkelt och elegant ur från Longines med automatverk, som har en boett i rostfritt stål och safirglas. Denna modell kostar 39 900 SEK.

Numera säljs detta klassiska armbandsur även i en mer lyxig utgåva i Heritage-serien. Med en prislapp på 125 000 kronor betingar dock detta automatiska urverk ett pris som man förknippar med lyxklockor.

I samband med 90-års jubileet ifjol lanserade Longines även en begränsad utgåva av Lindbergh Hour Angle Watch bestående av 90 numrerade exemplar, tillverkade i titanium och stål. Denna klocka syns på bilden överst.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *