Den nya guldruschen?

investera i guld och silver

Det har legat i luften länge och nu är vi här. Det har visat sig att det inte längre går att skjuta fram problemen i världsekonomin endast genom kvantitativa lättnader och nollräntor. Vi har länge levt på lånad tid och kanske det kan lyckas ännu en tid, men mycket tyder på att vi nu är på väg in i en ordentlig recession som kan vara svår att ta sig ur inom överskådlig framtid.

Med tanke på guld- och silverpriset kunde man kanske skriva ”äntligen”, men att uttrycka sig i dessa termer skulle samtidigt vara att underskatta alla de problem som en recession medför både för sysselsättningen och värdet på de valutor som finns i omlopp runtom i världen.

Samtidigt är det väldigt svårt att ha förstå sig på den ekonomiska politik som man tillämpat hos den Europeiska Centralbanken, riksbanken och FED de senaste åren. Man måste ju ha vetat vad man gett sig in på genom att låta sedelpressen gå och hålla ned räntorna nära nollstrecket. Varför inte försöka normalisera läget medan det ännu var möjligt istället för att skjuta fram problemen? Nu börjar det vara för sent att göra något åt läget när ekonomin redan har vänt och vi står inför en recession.

Vad kan man då göra i denna situation? Visst kan det vara en strategi att försöka ta det sista ur en redan mättad aktiemarknad medan euforin ännu verkar hållas uppe med centralbankernas hjälp. Risken är dock betydligt större att vi redan sett de bästa dagarna på aktiemarknaden och att det börjar vara dags att realisera eventuella vinster.

Guldprisets utveckling

Men det finns faktiskt ett tillgångsslag som går i den motsatta riktningen mot aktiemarknaden och de flesta andra tillgångsslag. Det är ädelmetaller, som guld och silver. Även om vi sett en fantastisk utveckling redan detta år, så är det ingen vågad gissning att vi endast sett början på detta.

Guldpriset står nu på dess högsta nivå på 6 år, men det troliga scenariet är att vi under de närmaste 1-2 åren kommer att gå över den högsta historiska nivån på $1900 som vi nådde år 2011.

Det är inte endast en möjlig världsekonomisk krasch som spelar guldet i händerna. Även handelskrig, en inverterad avkastningskurva och en allmänt instabil amerikansk president spelar in i ekvationen. Den senaste tidens inverterade avkastningskurva kan faktiskt ha större betydelse än man tror eftersom en ekonomisk recession alltid kommit ca 1 år efter att detta hänt. Här har vi redan sett att FED börjat strama åt räntepolitiken, vilket avspeglar deras oro för utvecklingen.

Hur man investerar i guld och silver

Det finns flera olika sätt att investera sina pengar om man tror på högre guld- och silverpris. Det absolut säkraste sättet är att köpa fysiskt guld och silver. Här tillkommer förvaringsproblemet, men sedan kan man ju alltid ta sig en funderare på hur pass säkra pengarna hos olika finansinstitut i dagens virtuella värld. Här har man åtminstone makten i egna händer.

Sedan kanske man inte nödvändigtvis ens behöver tänka i termer av högre priser då det gäller guld som investering. Guld är något man köper främst som skydd mot inflation och dess värdebevarande egenskaper. Något att tänka på speciellt i dessa tider när man runtom i världen gör allt i sin makt att försvaga sina valutor.

Investering i guld- och silverfonder

En möjlighet om man endast siktar på värdeökningen är att köpa in sig i en ETF som t.ex. SPDR som exakt följer utvecklingen i guldpriset och dessutom måste ha en viss mängd fysiskt guld som uppbackning.

Detta är ett relativt tryggt och odramatiskt sätt att placera i ädelmetaller. Det gäller dock att komma ihåg att du inte äger något guld eller silver personligen när du väljer att köpa in dig i dessa fonder.

Hävstångsprodukter

Vill man ta del av guldets och silvrets prisutveckling med hävstång finns också många möjligheter till det. Här finns naturligtvis så kallade certifikat med olika storlekar på hävstång, som t.ex. BULL Guld x5 eller ända upp till x15.

Samma hävstångsprodukter finns inom de flesta ädelmetaller och alltså även silver.

Investering i företag som utvinner ädelmetaller

Även hos de företag som utvinner guld finns mängder av möjligheter att satsa om man tror på en ljus framtid för guldet.

Här kan Adam Hamiltons ZEAL Essays rekommenderas för fördjupning i ämnet. För den som har förmågan att välja rätt finns fantastiska möjligheter inom sektorn.

Breda indexfonder bland gruvbolag

Vill man inte bemöda sig att välja ut enstaka företag som man tror på inom branschen kan man satsa på ETF:s som GDX eller GDXJ, som innehåller de största företagen inom branschen.

Även dessa har en inbyggd hävstång eftersom företag inom branschen historiskt sett haft en tendens att följa guldprisets utveckling med en inbyggd hävstång på x3.

Indexfonder med hävstång

För den riktigt modige finns även hävstång på GDX och GDXJ i form av NUGT och JNUG. Här skall man dock inte gå in med för stora insatser om man är rädd för sina pengar eftersom dessa i bästa eller värsta fall kan gå upp eller ner med upp till 20% per dag.

Tänk även på valutarisken

Alla nämnda ETF:s eller företag inom branschen finns listade på USA-börsen eller i Kanada, så en viss valutarisk finns även med i detta. Sedan skall man alltid komma ihåg den underliggande risken med att placera i de finansiella institut som ligger bakom själva fonderna.

Vill man vara en riktig ”Gold Bug” placerar man därför i den fysiska varan.

Att minnas vid investering i gruvbolag

Fördelen med att placera i företag i branschen är att de flesta ännu är rejält undervärderade i förhållande till guldpriset. Detta kan man lätt komma fram till genom att se den historiska utvecklingen i aktiepriserna i jämförelse med priset per ounce av guldet.

MEN här finns också en risk värd att komma ihåg. Inom det senaste året har de några av giganterna inom branschen köpt upp mindre aktörer, vilket delvis maskerat en avtagande produktion. Detta påverkar också GDX (därmed även NUGT) och gör den mer riskabel att äga när viktningen i denna ETF i allt högre grad utgörs av några få större aktörer.

Sprid på risken med ädelmetaller

Det finns alltså mycket att tänka på för den som vågar ge sig in på marknaden i dagens läge. Både i mer traditionella branscher och i guld- och silversektorn.

Men att satsa 10% av portföljens värde i denna sektor är en försäkring som alla borde överväga, snarare än att placera i räntefonder som ofta setts som ett alternativ till aktiemarknaden.

Glöm inte silvret!

Ännu en sak som kan vara värd att komma ihåg är att guldet är det som får mest uppmärksamhet i medierna. Det är dock hos guldets mer aggressiva lillebror silver där de största möjligheterna kan finnas. Även silverpriset har haft en hyfsad utveckling under året, men här har vi ännu inte riktigt sett den utveckling vi är vana att se när guldet rör på sig.

Faktum är att Gold/Silver Ratio i dagsläget ligger på drygt 87, då det så sent som år 2011 var nere på 30. Här kan man sannolikt förvänta sig att silvret gör ett allvarligt försök att komma ikapp inom den närmaste tiden. All teknisk data tyder på det.

Även gällande silvret finns alltså samma möjligheter att satsa i företag som utvinner detta, både i form av enskilda företag eller ETF:S som SIL eller SILJ eller varför inte hävstångscertifikat.

Fysiskt silver är momsbelagt

Köp av fysiskt silver i investeringssyfte i många av de europeiska länderna är dock mer problematiskt än gällande guldet. Detta eftersom det i många länder är klassat som en industrimetall och därför är momsbelagd.

Ännu för 3-4 år sedan var det tillåtet att köpa in fysiskt silver från Estland över nätet momsfritt, men nu är det inte längre möjligt. Att som privatperson betala överpris för silver är kanske inte så lockande. Därför kan det gällande silvret vara en idé att köpa på sig lite medan man är på resa i t.ex. Estland eller USA.

All placeringsverksamhet innehåller risker och därför bör man komma ihåg att det finns en stor risk för rekyl nedåt med tanke på guldprisets utveckling under året. Men för den som har tålamod och spelar sina kort rätt kan här finnas stora möjligheter inom de närmaste åren.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *