Den omstridda elsparkcykeln – En titt tillbaka på gamla tidens autopeder

första autopederna
Bild: Bibliothèque nationale de France

Det har varit mycket diskussion i medierna kring elsparkcykeln de senaste åren. Det råder en viss förvirring kring hur man skall klassa detta fordon som blivit allt populärare runtom i Sveriges städer.

Enligt regelverket klassas elsparkcykeln som cykel i hastigheter under 20 km/h och som EU-moped i hastigheter över detta.* Trots att det i teorin borde vara enkelt är det i praktiken aldrig på det sättet när det finns människor inblandade. Speciellt gällande nyare fordon råder det alltid en viss förvirring gällande trafikreglerna när dessa kommer ut på marknaden.

Historia – gamla tiders autopeder

Diskussionen är dock inte helt ny då det gäller sparkcyklar. Bland annat i tidningen Fast Company kan man läsa om de dispyter som den tidens autopeder orsakade under 1910-talet.

de första autopederna från början av 1900-talet

Autopeden var en tidig motoriserad scooter som tillverkades av The Autoped Company of Long Island City i New York mellan åren 1915 till 1921. Denna hade en motor på 155 cc och en topphastighet på 32 km/h.

Även tyska Krupp hade tillverkade sin egen modell av autopeden mellan 1919 och 1922. Denna hade en aning kraftigare motor på 191 cc och en topphastighet på 35 km/h.

autopeder början av 1900-talet
Från tidningen Popular Electricy Magazine år 1912.

I USA användes autopeden bland annat inom postväsendet för att försnabba utdelningen. Den var också en vanlig syn bland överklassen under dess första år i produktion. Den snabba utvecklingen inom bilismen var en av de största orsakerna till att autopeden blev mindre populär under 1920-talet.

Men egentligen kunde denna modell av motoriserade sparkcyklar alltså ses som de första modellerna på de scootrar som kom att bli allt mer populära under följande årtionden – med ökad motorstyrka och andra mer för föraren mer funktionella detaljer.

patent motordriven autoped
Ritning på den patent Hugo C. Gibson erhöll år 1915 för en motordriven autoped.

De sparkcyklar som vi ser i gatubilden just nu är främst eldrivna, men hos märken som Goped, finns även motordrivna sparkcyklar med en kapacitet på mellan 22,5-46 cc, dvs. ungefär samma motor som en motorsåg.

Mr Charron på tur i New York år 1917. Bild: Bibliothèque nationale de France
Bild: Bibliothèque nationale de France
Reklam för autoped från början av 1900-talet.

Dagens elsparkcykel – var hittar man bästa elscooter på nätet?

Trots att elsparkcyklar eller elscootrar som de också kallas har blivit så populära är det faktiskt inte så enkelt att hitta dessa på nätet. Det finns några bra sajter som säljer dem och en av dessa är populära sajten CDON.

Här finns många olika modeller av elsparkcyklar. Du hittar både traditionella modeller och så kallade EU-mopeder i många olika prisklasser. För den som behöver bredare hjul till vintern hittar du också detta här.

Var hittar man elsparkcykel billigast online?

billigaste elsparkcykel på nätet

En vanlig fråga är vad elsparkcyklar egentligen kostar. Det beror till stor del på vilken typ av elsparkcyklar du letar efter. Det finns elscootrar för runt 3000 kronor bland de enklaste modellerna. Här hittar du bland annat en för 2995 kronor.

På bilden ovan har du en praktisk och samtidigt billig elscooter med snygg design för 4999 kronor, som du enkelt kan vika ihop om du behöver ha med den på kontoret. Den är utrustad med massiva gummihjul och skivbromsar och har även ett kraftfullt batteri som håller länge med en maxhastighet på 25km/h. Du har även en display som visar hastighet och en lampa så du ser och syns i mörkret.

Elscooter för vinterbruk

elsparkcykel elscooter med breda hjul för vintern

Här är en premiummodell av elscooter som ofta kallas nästa generation av kickboards. Här finns rejäla och breda däck som ger en helt annan stabilitet. Tack vare detta är det också enklare att använda elscootern när det är halt ute.

På denna modell finns också dubbla 500W motorer som ger en totaleffekt på hela 1000W. På elsparkcykeln finns även inbyggd bak och framljus i LED tillsammans med rejäl skivbroms och tändningslås som ökar säkerheten. Även denna är ihopfällbar så att du smidigt kan ta med den på buss, tåg, bil eller flyg.

Modellen med bredare hjul finns även med enkel 500W för ett billigare pris på 8499 kronor.

*Wikipedia

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *