Den perfekta businesskjortan från Eton

Vad kännetecknar en kvalitetsskjorta och vilka av skjortans egenskaper är det viktigast att fokusera på när man köper en skjorta? Det är naturligtvis individuellt, men för mig som gärna går klädd i kostym och slips är det egenskaperna hos det som många kallar en businesskjorta som känns mest väsentligt att fokusera på.

När det gäller skjortor är det verkligen de små detaljerna det handlar om, speciellt hos den så kallade businesskjortan. Ofta är det detaljer som utifrån sett inte verkar ha någon betydelse, men som för användaren är av avgörande betydelse för om skjortan känns rätt eller inte.

I detta inlägg har jag valt att gå lite närmare in på egenskaperna hos en av de bästa skjortor jag testat på marknaden, nämligen en businesskjorta från Eton. Den skjorta jag valt att testa är av tyget York Twill, med Extreme Wide Cut-krage och modellen Slim Fit.

PicsArt_1423411575756

Eton-skjortorna kommer i en mycket lyxig förpackning som redan det antyder att det handlar om kvalitet.

PicsArt_1423078969596

Även om naturligtvis skjortans egenskaper är det som betyder något, skadar det definitivt inte med den lyxiga känsla som en snyggt förpackad skjorta förmedlar.

eton skjorta york twill 13

Ett urplock av de tyger som finns att välja bland på Etons skjortor.

PicsArt_1423411390753

Skjortan är ett av de plagg i garderoben som det lönar sig att satsa lite extra på. Hur ofta har man väl inte köpt skjortor av undermålig kvalitet, där trådar lossnat och skjortan förlorat sin passform efter endast några tvättar? Som oftast med kläder lönar det sig att gå på kvalitet, detta gäller även skjortor. Även om det då innebär att man ibland får betala det dubbla priset.

Det är sällan man fått anledning att ångra att man satsat några hundralappar extra på kvalitet. Flera av mina allra dyraste klädesplagg har funnits i min garderob hur länge som helst utan synbara förändringar varken på klädernas passform eller dess övriga egenskaper, medan de billigare varianterna fått bytas ut efter varje säsong.

Då det gäller skjortor finns det för min del några kriterier som bör uppfyllas. Vid sidan om kvaliteten är passformen bland det viktigaste. Eftersom jag har en smal kroppshydda väljer jag alltid en skjorta med smal silhuett. I detta fall valde jag därför en skjorta av modellen slim fit. Detta är också en av de största utmaningarna vid köpet av en skjorta, att hitta en skjorta som passar ens kroppsform perfekt.

PicsArt_1423167704228

York Twill-tyget ger en mycket sval och behaglig känsla mot huden.

PicsArt_1423413801284

Den passar även att användas utan slips.

eton york twill skjorta framifrån

Själv tycker jag dock att skjortan kommer bäst till sin rätt med slips, främst på grund av kragen som på denna skjorta är av modellen Extreme Cut Away.

Speciellt på en businesskjorta är också viktigt att ärmarna är tillräckligt långa för att få de nödvändiga centimeterna att synas under kavajärmen. Detta kanske låter som en självklarhet, men hos många av de skjortor av slim fit-modell som jag införskaffat har detta varit ett vanligt problem. Skjortan har annars suttit bra, men ärmlängden har inte varit tillräcklig för att det skall kännas bra tillsammans med kavaj. Det samma gäller längden på skjortan i sig, det så kallade avslutet på skjortan. Längden är med andra ord något som jag fäster extra uppmärksamhet vid när jag väljer skjorta. Det är en stor fördel att slippa oroa sig för att skjortan skall glida upp ur byxlinningen varje gång man stiger upp ur stolen.

Då det gäller Etons skjortor är både på ärmarna och avslut i en perfekt längd. Den är som gjord för att bäras med kostym och den håller för alla de prövningar man utsätter den för under en dag.

eton york twill armlängd 2

Hos Eton-skjortan är armlängden inget problem.

eton york twill ryggslut

Skjortans avslut erbjuder likaså tillräckligt med längd för att den skall hållas innanför byxlinningen.

Vid sidan om passform och längd är naturligtvis också färg och material viktiga. Materialet på just denna skjorta är York Twill, som är ett av de tunnaste materialen som finns på en skjorta. För mig personligen känns detta material fräscht både till vintern och sommaren. Många vill kanske ha en skjorta med ett tjockare material till vintern, men jag älskar känslan av detta tyg mot min hud även denna årstid. Detta är dock en fråga om tycke och smak.

Då det gäller färgen är ljusblå och vitt färger som jag tycker passar till det mesta. Färgen på denna skjorta är vid en närmare koll blåvitrandig, men på långt håll ser skjortan helt ljusblå ut. De täta vita ränderna framhäver på ett utmärkt sätt den ljusblåa tonen i skjortan och skapar ett fräscht och lyxigt intryck. Speciellt nu till vintern när man oftast är mer blek till hudtonen hjälper detta att fräscha upp helheten.

Sist men inte minst väljer jag att ta fasta på en av de viktigaste detaljerna vid valet av en  businesskjorta, nämligen kragen. Jag valde alltså en krage av modellen Extreme Cut Away. Det är just Cut Away-kragen som gör skjortan till en utpräglad ”businesskjorta” eftersom skjortan kommer bäst till sin rätt med slips. Eftersom glappet mellan vingarna på kragen är så brett passar det bäst med en bred knut på slipsen.

PicsArt_1423414634623Skjortans blåvitrandiga mönster.

eton skjorta york twill 9
PicsArt_1423414304090
PicsArt_1423414036852
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *