Basplaggen i garderoben: Den vita t-shirten

klassiska filmer 1950-tal vit-shirt

Trots att det numera är ett plagg som återfinns hos de flesta män är en vit T-shirt faktiskt historiskt sett ett relativt nytt plagg i männens garderob. Som så många andra plagg har t-shirten även en bakgrund inom det militära. Denna utvecklades först som undertröja för amerikanska armén och var inspirerad av de bomullströjor som europeiska soldater använde under första världskriget.

Under andra världskriget var t-shirten redan en del av den amerikanska militärens standardklädsel där det finns mängder av fotografier bevarade där män ses bära t-shirts i kombination med armébyxor.

klassiska filmer vit t-shirt 1950-tal

Bland annat filmer som A Streetcar Named Desire från 1951 med Marlon Brando i huvudrollen bidrog till att göra den vita t-shirten till en symbol för den nya rebelliska generationen. För den som önskar beställa samma modell av t-shirt som Marlon Brando bar i filmen finns denna möjlighet hos brittiska Bill Kelso – ett företag som även i övrigt har en del intressanta vintage plagg som de tillverkar med samma metoder och tekniker som i början av 1900-talet.

Även filmen The Wild One från 1953 med James Dean är en av klassikerna som gjort plagget till en tidlös klassiker.

Det är framförallt ett företag som lett utvecklingen av de vita t-shirts som vi idag känner igen dem. Thomas A. Hill and Co. grundades år 1860 och blev senare känd som märket Sunspel. Med den revolutionerande idé att tillverka enkla vardagskläder av finare tyger hade det engelska företaget stora framgångar i slutet av 1800-talet. Bland annat började man tillverka underkläder i mjuk egyptisk bomull istället för ull, som var det vanliga under denna tidsera.

Under 1900-talet andra hälft befäste Sunspel sig som en av premiumtillverkare av exklusiva underkläder i världen. Kläder från Sunspel finns nu representerade i världens finaste butiker runtom i världen, där deras vita t-shirt i egyptisk, långfibrig bomull är ett av deras mest klassiska plagg.

klassisk vit t-shirt från Sunspel

Klassisk vit t-shirt från Sunspel. Under de senaste åren har Sunspel också lanserat flera samarbetskollektioner med James Bond-filmerna, där man bland annat kan se Daniel Craig bära deras ikoniska Riviera piké i Casino Royale. För ett par år sedan lanserades även The Ian Fleming™ Collection i exklusiv Sea Island bomull.

den vita t-shirten

Vi återgår till Etons snygga nyhet inför våren/sommaren. Detta är alltså Etons förfinade version av den vita t-shirten. Ett stilfullt vävt plagg för män med god smak, som du kan bära både med kostym eller lyfta din vardagsstil till en högre nivå som den är.

den vita t-shirten

Här syns en rundad krage och materialet är mjukt i Fine Twill, bestående av bomull till 96 % och siden 4 %.

vit t-shirt snyggaste 2020

Den moderna passformen och generösa vidden lyfter fram tygets drapering. T-shirten är 3 cm kortare än Etons business-skjorta.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *