Designern Ervin Latimer ifrågasätter normer med ny mode- och designutställning på Finlandsinstitutet

modeutställning

Det var 2020 som modedesignern Ervin Latimer tog hem det prestigefyllda priset som Young Designer of The Year i Finland. Med målet att lyfta fram minoriteter inom modevärlden, bygger hans verk på en androgyn känsla och estetik, med kläder som utmanar gränserna mellan kön och anpassas till användaren.

Nu presenteras hans senaste verk i utställningen Possibilities of Potential Selves på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Kollektion av hybridkläder

modeutställning stockholm

Uppdraget för förra årets Young Designer Of The Year var att skapa en kollektion av hybridkläder, plagg som går att använda på många olika sätt och vars ändamål inte definieras av ett specifikt område eller person.

Latimers installation utforskar könsidentitetens obegränsade möjligheter med hjälp av klädesplagg, text och ljud.

modeutställningar stockholm 2021

Kläderna som visas i installationen kan brytas ner till olika delar som sedan blandas och omkonstrueras för att bättre motsvara bärarens uppfattning om sin egen identitet. Samtidigt omtolkar och utmanar denna audiovisuella upplevelse den allmänna bilden av nordiskhet och även föreställningarna om finländska formgivare och kreatörer.

Installationen innehåller också ett kortare videoverk som skapats i samarbete med stylisten Billy Lobos exklusivt för utställningen på Finlandsinstitutet.

Vill lyfta fram olika minoriteter i samhället

modeutställningar 2021

Genom sitt arbete vill Ervin lyfta fram de många olika minoriteterna i samhället. Han betonar att exempelvis icke-kaukasiska modeller inte får synlighet i finländska modemagasin. Han menar också att vi inte heller ser en tillräckligt integrerad hållbarhetsaspekt som en del av arbetet hos unga designers, därför har Latimer själv använt sig av en stor del återvunnet läder och ull i sina verk.

Om träden är normen är vi vinden som blåser ner dem. Och på rötterna bygger vi vårt nya hem, säger Ervin Latimer om kollektionen.

Inspiration från 1950-talets mode

mode och design utställning stockholm

Kollektionen hämtar inspiration från 1950-talets överdimensionerade mode, som med klassiska och fyrkantiga kostymer i ull blir både konservativa och feminina, samtidigt som de visualiserar ett stramt och maskulint uttryck i både form och material.

Kläder spelar en stor roll i performansen av kön. Mode är ett utmärkt verktyg för att förstärka eller dölja olika identiteter. Vi använder ofta mode och kläder medvetet i detta syfte, men ibland också omedvetet. Plaggen i kollektionen symboliserar så mycket mer än bara ett plagg, med justerbara fästen och sidor i olika färger kan ett plagg varieras i oändlighet och anpassas till den du vill vara, säger Ervin Latimer. 

mode 2021

För att ytterligare aktivera betraktarens sinnen och förstärka känslan i installationen bjöd Ervin Latimer in sina vänner – designern Nimco Hussein och ljudartisten Noah Kin – för att fördjupa intrycket av kollektionen.

Possibilities of Potential Selves kan upplevas på Finlandsinstitutet i Stockholm mellan den 10 februari till 10 april 2021. Under Stockholm Design Week 2021, 8–12 februari, erbjuder Finlandsinstitutet ett urval av webbinarier på temat. Läs mer om aktiviteterna under Stockholm Design Week på Finlandsinstitutets hemsida.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *