Designtorget i samarbete med Beckmans Designhögskola

Designtorget Beckmans Designhögskola samarbete

För åttonde året i rad samarbetar Designtorget och Beckmans Designhögskola. Under sju veckor har formstudenter på Beckmans Designhögskola skapat sitt eget designvarumärke och sin första produkt. Resultatet presenteras i en utställning i Designtorgets nyöppnade butik på Sergelgatan 20 i Stockholm den 28 april och efter detta datum finns samtliga produkter tillgängliga till försäljning i butik och online under en månad.

Designtorget har samarbetat med Formprogrammet på Beckmans Designhögskola under flera år och detta är det åttonde året i rad som skolans elever erbjuds möjlighet att skapa sitt eget varumärke och sin första produkt.

Designsamarbetet mellan Designtorget och Beckmans Designhögskola

Designsamarbete mellan Designtorget och Beckmans Designhögskola

Årets kurs i Produktion och perspektiv genomförs i samarbete med Designtorget för att ge unga formgivare möjlighet att redan på ett tidigt stadie arbeta med branschanknuten produktion. Tidigare samarbeten med Beckmans studenter har blivit en fast del av Designtorgets sortiment.

– Vi är otroligt stolta över vårt samarbete med Beckmans Designhögskola och vår förhoppning är att projektet, även i år, ska leda till fler långsiktiga kundfavoriter. Tidigare års samarbeten har resulterat i produkter som blivit en del av Designtorgets fasta sortiment. Exempelvis prisbelönade produkten Regrow av Madeleine Nelson och krukan Örta av Emma Stridh och Robert Wettebrandt, säger Emma Klintbo Klingspor VD på Designtorget.

Formprogrammet på Beckmans Designhögskola är en designutbildning där studenterna blir specialiserade på produktdesign och designmetodik. Programmet består av projektbaserade kurser, där Produktion och perspektiv äger rum under studenternas andra år av en treårig utbildning.

– Kursen Produktion och perspektiv på Beckmans formlinje pågår i sex veckor. Studenterna ska lära sig skapa en utseendemodell som tillverkas av en lokal underleverantör. Syftet är att få förståelse i att producera en produkt i flera exemplar samt att skapa en affärsplan, kommunicera med olika yrkesgrupper med mera”, säger Jan Loftén, lektor på Beckmans Designhögskola.

Utställningen invigs med en vernissage, torsdag 28 april kl. 19.00 i Designtorgets nyöppnade butik på Sergelgatan 20 i Stockholm. Efter vernissagen finns produkterna tillgängliga för försäljning i Designtorgets butik och på designtorget.se under en månad.

Designtorget är en marknadsplats för design och innovativa produkter. Vi brinner för kreativitet och vill fungera som en möjliggörande faktor för formgivare att förverkliga sina idéer och introducera dem för marknaden. Vi ser att intresset hos våra kunder är större än någonsin för just utvald design som bär en historia”, säger Emma Klintbo Klingspor.

De olika produkter i samarbetet

Här är de olika produkterna i designsamarbetet tillsammans med kommenterar gällande designprocessen.

LILO

I framtagningen av spegeln LILO ville vi undersöka om vi kunde hitta ett samspel mellan konst och design. Och på så sätt skapa en lekfull produkt som tillför något mer än dess praktiska funktion. Genom formen vill vi erbjuda användaren frihet att hitta sitt sätt ge liv åt spegeln. Den fungerar fint att använda som bordsdekoration, bricka eller som en klassisk spegel. Bara fantasin sätter gränser!

Spegelglaset är gjord av spillbitar, producerad i Svergie,

Design: Olivia Ståhl & Fanny Johansson Material: Spegelglas, forescolor
Pris: 1499 kr

ZEN

Zen är en kombinerad vas och ljusstake tillverkad i återvunnen aluminium. Begreppet Zen härstammar från den österländska kulturen och bygger på inre närvaro. Genom att vända formen tillåts användaren att följa med i årstidernas förändring. På sommarhalvåret är Zen en perfekt vas blommor. Och på vinterhalvåret en ljusstake som lyser upp ditt hem. Med detta vill vi dra en koppling till att leva i nuet.

Design: Jenny Svensén & Johanna Ringqvist Material: Återvunnen Aluminium
Pris: 995 kr

BOB

BOB är en påsklämma i rostfritt stål, ett material som är både hygieniskt och slitstarkt. Klämman tål förvaring i kylskåp och frys såväl som maskindisk och är ett mer hållbart alternativ till påsklämmor i plast. Den klassiska men samtidigt moderna designen gör att klämman lika gärna skulle kunna hittas i mormors kökslåda som i din egen. BOB tillför det lilla extra till dina öppnade förpackningar och är perfekt att ge bort som en gåva till personen som har allt.

Design: Elin Åkerfeldt och Emilia Lamberg Material: Rostfritt stål

Pris: 399 kr (2-pack)

POM

Med inspiration från William Morris naturmönster är POM en produkt med äpplet i fokus och dess symboliska värde av kunskap. Det interaktiva bokstödet bjuder in till att vara med och påverka dess utseende. Efter att ha tagit ut bokstödet från kuvertet, viks den upp och bladen kan tryckas ut för att bilda en känsla av djup och ger ett vackert ljusspel.

Design: Cecilia Mosesson, Imad Benkabbou & Max Lundén
Material: Mässing
Pris: 895 kr

GIRA

Vår ambition var att göra en krok som inte var så “krokig”. Resultatet blev motsatsen – en extra krokig krok. För oss är Designtorget den butiken vi går till när vi är ute efter någonting litet med det där lilla extra. Vår strävan var alltid att vår produkt i slutändan skulle passa in på det, men att den trots sin ringa storlek får ta plats och synas både genom form och färg.

Design: Annelie Wihlborg & Carl Folkesson Material: Pulverlackerad aluminium
Pris: 249 kr

RUTAN 3 x 4

Rutan 3 x 4 är en quiltad sänghylla i slitstarkt bouclétyg, anpassad för hem där traditionellt sängbord inte får plats. Med inspiration från nutida mode och
inredning är Rutan 3 x 4 en mjuk hylla som kan användas vid sängen likväl som i andra rum. För att slippa det oundvikliga sladdtrasslet på golvet kan du dessutom dra upp sladdar genom det gömda hålet på baksidan. Häng enkelt upp på väggen med tillhörande skruvar.

Sänghyllan är tillverkad av Fabrikörerna, en syfabrik i Göteborg som ägs och drivs till största del av personer som är nya i Sverige.

Design: Elinor Parra & Sofie Krüll
Material: Tyg och vadd 100 % polyester, rundstav i björk Pris: 895 kr

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *