Det bästa från Italien i en och samma flaska

Hur smakar Italien på flaska? 2011 firade Italien 150 år som enad nation och vinmakarfamiljen Piccini funderade på hur man på bästa sätt kunde hylla detta med ett vin. Vinet skulle bestå av det absolut bästa Italien har att erbjuda, symboliskt ”enat” i en och samma flaska, och smaka som HELA Italien – från norr till söder. Resultatet blev vinet ”Memoro Italia”.

Familjen reste kors och tvärs över landet för att hitta delarna till den perfekta blandningen, och resultatet blev en cuvée av klassiska viner från fyra hörn av det brokiga landet, var och en med typiskt uttryck för sin region. Denna pilgrimsfärd i Italiens arv har gett ett makalöst resultat och en sann (smak)bild av det Italien vi älskar. Toscana, som är Piccinis hemvist, har i detta fall lämnats åt sidan för druvor från fyra andra stolta vinodlande regioner. Istället får regionerna Apulien, Abruzzo, Veneto och Sicilien representera Italiens många ansikten och temperament.

Druvor från 4 hörn av Italien samsas alltså här i samma flaska:

  • Montepulciano från Abruzzo för struktur och kraft
  • Nero d’Avola från Sicilien för riktigt solmogna druvor
  • Merlot från Veneto för struktur och elegans
  • Primitivo från Apulien för fyllighet och fruktsötma

Piccini – en framgångssaga
Familjen Piccini har gjort vin i Toscana sedan 1882 och sammanfallet med jubileet av Italiens enande 2011 firade man själva 130 år som vinmakare. Huvudgården Castellina ligger i området Chianti och här har familjen Piccini gjort vin i fyra generationer. Från ursprungliga blyga 7 hektar har man under 130 år växt till över 400 HA, bara i Toscana. Piccini är numera en av de största spelarna i Toscana och sitter på en andel av ca 10-12 % av all Chiantiproduktion och vinerna finns i dag i över 72 länder.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *