Det viktiga kroppsspråket

Det kan väl knappast ha undgått någon att kroppsspråket är viktigt när det handlar om att göra ett bra intryck både i arbetslivet och privat. I många fall lägger vi alltför stor vikt vid innehållet på vår kommunikation och glömmer bort hur vi för fram vårt innehåll. Enligt vissa studier står kroppsspråket för hela 55 % av effektiviteten vid kommunikation, medan tonarten står för 38 %. Själva orden står sedan för resten.

I idealfallet är alla dessa faktorer synkroniserade för att få fram budskapet på bästa sätt. Trovärdighet är ofta nyckelordet då det gäller kommunikation och därför behöver inte nödvändigtvis den blyga personen ha några större nackdelar i jämförelse med den ”översociala”. Tvärtom är empati en väldigt efterfrågad egenskap i dagens arbetsliv och det är ofta en egenskap som en lugn och försiktig person utvecklat genom sin förmåga att lyssna på andra.

Oavsett vilken personlighet man har kan alla förbättra sin kommunikation genom att granska sig själv och sitt beteende då man kommunicerar. Det finns alltid saker att förbättra för att bli en bättre och mer förtroendegivande kommunikatör.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *