Detta bör du tänka på när du köper herr solglasögon

solglasögon

Det är inte helt enkelt att köpa herr solglasögon, och av den anledningen ger vi dig här en inköpsguide för solglasögon med viktiga saker du borde tänka på.

7 tips för att köpa herr solglasögon

 1. Se till att få 100 % UV-skydd.
 2. Det är inte alltid bäst att köpa mörka solglasögon.
 3. Polariserade linser ger inget UV-skydd.
 4. Storleken har betydelse.
 5. Tänk på att glasögonen borde vara stöttåliga.
 6. Kontrollera att linsen är av bra kvalitet.
 7. De dyraste solglasögonen är inte alltid bäst.

Nedan berättar vi mer om de inköpstips för herr solglasögon vi precis nämnt i större detalj.

1. UV-skyddet ska ligga på 100 %

Du ska inte acceptera ett UV-skydd som är lägre än 100 % när du köper solglasögon. Värt att tänka på är att vissa solglasögontillverkare använder termen “UV absorption up to 400nm”, och det betyder att UV-skyddet ligger på 100 %.

2. De mörkaste solglasögonen är inte alltid bäst

Många tänker: Ju mörkare solglasögonen är, desto bättre UV-skydd ger de. Men det stämmer inte alltid. Hur mörka solglasögonens linser är spelar ingen roll när det kommer till vilket UV-skydd solglasögonen ger. Så se till att du får ett UV-skydd på 100 % i stället för att fokusera för mycket på solglasögonens design och färg.

3. Polariserade linser ger inget UV-skydd

Polariserade linser gör att du ser bättre om du har ett synfel, men de ser inte till att du får något UV-skydd. För att försäkra dig om att dina polariserade solglasögon erbjuder ett bra UV-skydd måste du kontrollera att märkningen förtydligar att UV-skyddet ligger på 100 %. 

4. Större solglasögon ger ett bättre skydd

När du köper solglasögon är det bäst att välja ett par med stora linser framför ett par med mindre linser. Tumregeln säger nämligen: Ju större linser desto bättre skydd får du från solens strålar.

5. Det är bra om solglasögonen är stöttåliga

I princip alla solglasögon utan recept (eller slipning) är gjorda av någon form av plast. Vissa plaster är mer stöttåliga än andra. Solglasögon med linser av polykarbonat är särskilt reptåliga, så de är att rekommendera om du till exempel idrottar med dina solglasögon.

6. Se till att linsen är av bra kvalitet

För att se till att linsen är av bra kvalitet, följ de steg vi nämner nedan:

 1. Titta på någonting som är rektangulärt, tex. en kakelplatta.
 2. Håll för ett öga och håll solglasögonen en bit bort.
 3. Flytta solglasögonen från sida till sida och upp och ner.
 4. Om kakelplattan fortfarande är rektangulär när du flyttar solglasögonen, då är linserna av bra kvalitet. Men om du ser att det rektangulära objektet ändrar form, då ska du välja ett annat par solglasögon i stället.

7. De dyraste solglasögonen är inte alltid bäst

Solglasögon som du hittar i en fyndlåda med 100 % UV-skydd ger ett bättre skydd jämfört med designerglasögon som inte ger dig ett UV-skydd på 100 %. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *