Double Cask – två världar, en Macallan

Det är alltid något speciellt när världens mest exklusiva destilleri lanserar en ny whisky. Denna gång fick jag tillfälle att pröva The Macallans nya Double Cask i samband med lanseringen, en upplevelse som aldrig gör en besviken.

Det sägs ofta att när två världar möts skapas något extraordinärt. För The Macallan är det en sanning som resulterat i deras nya 12-åriga Single Malt: The Macallan Double Cask, som lanserades i Systembolagets fasta sortiment förra veckan.

The Macallan Double Cask har lagrats på både amerikanska och spanska sherryfat i tolv år. Resan börjar i Amerika där ny ek hämtas och skeppas över Atlanten till Spanien, där man tillverkar faten och smaksätter dem med sherry. Sedan reser faten vidare till destilleriet i skotska Speyside, där whiskyn lagras i tolv år. När vätskan från de amerikanska faten förenas med whisky från de allra bästa europeiska sherryfaten, skapas en unik whisky som förenar två världar. Fusionen är en oöverträffad investering i tid och engagemang som understryker The Macallans hängivenhet till trä- och whiskyhantverk, för vilket de varit kända sedan 1824.

I föreningen mellan amerikanska och spanska ekfat har The Macallan skapat en Single Malt som direkt särskiljer sig i smaken samtidigt som bekanta toner från både Sherry Oak och Fine Oak-linjerna ger sig tillkänna.  Lagringen har skett på 100% sherryfat och all färg och smak kommer naturligt från faten.

Den amerikanska eken dominerar i smaken med delikata toner av vanilj och citrus. Smaken lyfts ytterligare av den traditionella Macallan-karaktären med torkad frukt, sherry och kryddor, som kommer från de spanska faten och ger en elegant kuliss.

– The Macallan Double Cask är en Single Malt som uppvisar den perfekta balansen i karaktär, med en rund och distinkt smakprofil. Genom att kombinera trä från två olika kontinenter, har vi kunnat skapa en ny Macallan som perfekt fyller utrymmet mellan våra befintliga Sherry Oak och Fine Oak-linjer, säger Bob Dalgamo, Master Whisky Maker på The Macalln.

the-macallan-12-years-double-cask

The Macallan Double Cask har en doft av krämig smörkola med toner av kanderad apelsin och nyfälld ek. Smaken är kryddig och honungslen med en söt och torr smak av ek som avslut.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *