Dräkter från Downton

Foto: Thomas Carlén

Det är precis som på Downton Abbey! Många som går en guidad visning på Tjolöholms Slott associerar till den populära tv-serien som gjort sitt segertåg över världen sedan 2010. Och visst finns det paralleller.

De vackra salongerna där ingen möda sparats för att åstadkomma en komfortabel miljö, det extravaganta sällskapslivet med stora middagar, jakter och afternoon tea, den intressanta relationen mellan herrskap och tjänstefolk, som väcker nyfikenhet och förundran hos 2000-talsmänniskan.

Familjen Dicksons och Bondes glansdagar på det brittiskinspirerade Tjolöholms Slott sammanfaller med den tid som skildras i Downton Abbey. Även på det halländska slottet drog sig damerna tillbaka till salongen efter middagen och männen tog en cigarr i rökrummet medan tjänstefolket skötte ruljangsen.

drakter-fran-downton-herrskapet-valkomnas
Foto: Thomas Carlén

Herrskap och tjänstefolk

Med 2017 års stora utställning, ”Dräkter från Downton”, vill Tjolöholms Slott skildra hur det var att leva på ett stort gods i början av 1900-talet, både som herrskap och som tjänstefolk. Slottet fortsätter sin tradition att ställa ut filmkostym och har den här gången valt att exponera dräkter från Downton Abbey för att belysa tidens levnadssätt och mode.

Här visas kläder burna av alla de tongivande karaktärerna i tv-serien, från husfrun mrs Hughes till änkegrevinnan Grantham. Utställningen är resultatet av ett samarbete med Hallwylska museet i Stockholm.

Visar nya delar av slottet

Besökare till slottet kan välja att gå en ordinarie slottsvisning, och då bara få en glimt av kostymerna, eller följa med på en temavisning, då guiden visar utställningen mer ingående och berättar om livet på Tjolöholm under 1910-talet. Under temavisningen tar guiden också med besökarna till tjänstefolkets avdelningar i slottet, som vanligtvis inte visas för allmänheten.

Utställningen ”Dräkter från Downton” visas på Tjolöholms Slott 28 januari-1 oktober 2017.

Life on board the sailing vessel Rosalba.
Foto: Will Rose
drakter-fran-downton-fortroligt-samtal
Foto: Thomas Carlén

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods.

Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *