Drinkar på klassiska italienska Disaronno och Tia Maria

drinktips italienska drinkar

Den italienska producenten ILLVA Saronno S.p.A. är mest känd för den ikoniska likören Disaronno som distribueras världen över i totalt 160 länder. ILLVA Saronno S.p.A och deras produkter representerar ”Made in Italy”-stilen och smaken av italienskt och internationellt dryckeshantverk. I Sverige är det Arcus Sweden AB som sedan ifjol står för distributionen av produkterna av detta klassiska märke i Sverige.

Utöver Disaronno representerar ILLVA Saronno S.p.A. även produkterna Tia Maria, Zucca, Isolabella, Amaro 18 och Aurum. ILLVA Saronno särskiljer sig från andra producenter för sin expertis inom kvalité i kombination med välkomnande av trender och tolkande av konsumentpreferenser.

Disaronno – Världens populäraste italienska likör

Disaronno är världens mest konsumerade och omtyckta italienska amaretto. Dryckens oförändrade recept dateras ända tillbaka till år 1525 och är baserat enbart på högkvalitativa ingredienser. Tack vare den lena och karaktäristiska smaken har Disaronno erhållit kultstatus som en Italiensk stilikon världen över.

disaronno italiensk amaretto

Flaskans unika och distinkta design är skapad av framstående glashantverkare från Venedig och den rektangulära korken och guldetiketten adderar en känsla av samtid och elegans. Disaronno avnjuts utmärkt som den är med is eller i välkomponerade cocktails.

Tia Maria – En kaffelikören med en 300 årig historia

Tia Maria är en kaffelikör som kombinerar högkvalitativa arabiska kaffebönor med vanilj från Madagaskar och rom från Jamaica. Tia Maria har en harmonisk och enhetlig kropp med en optimal aromatisk intensitet.

Den har en påtaglig initial arom av kaffe och öppnar sedan upp med noter av choklad och piptobak som sedan mjuknar till toner av karamelliserat socker och vanilj. Än idag tillverkas det enligt grundreceptet från Karibien från år 1655 och säljs världen över. Tia Maria är ideal att använda till kaffebaserade cocktails som till exempel ”Espresso Martini”.

Här tipsar vi om några drinkar ni kan göra på dessa klassiska drycker.

Tia Espresso Martini

  • 25 ml Tia Maria 
  • 30 ml Espresso 
  • 25 ml Vodka 
  • 5 ml sirap
  • 3 kaffebönor

Fyll ett martini glas med is och lägg det åt sidan. Fyll på en cocktail shaker med Tia Maria, vodka och espresso. Fyll resten av shakern med is. Skaka om ingredienserna tillsammans. Töm martiniglaset på is och häll innehållet i shakerna genom en sil in i ett glas. Avsluta med att lägga på några kaffebönor på innehållet.

Disaronno Sour

  • 50 ml Disaronno
  • 25 ml citronjuice
  • 5 ml sirap
  • En äggvita

Skaka om samtliga ingredienser tillsammans med is. Använd en citronskiva som garnering.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *