Drömmer du om att åka till USA?

vad behövs för att resa till USA

En drömresa som många har, det är att besöka USA. Att ta en resa dit, det kräver dock lite mer förberedelser än att ta en charter till Spanien eller liknande. En stor skillnad är att du måste ha ett ESTA, klicka här för mer info. Ett ESTA är ett slags inresetillstånd, istället för ett visum. Idag är det ett visst antal länder som omfattas av det som heter Visa Waiver Program. Det innebär att bland annat svenskar kan ha ett ESTA då de reser till USA. Det om syftet med resan är att turista eller att göra en affärsresa.

Den som vill åka till USA för att arbeta eller för att plugga, den måste ansöka om ett visum för det specifika ändamålet. 

Hur får man tag på ett ESTA?

ESTA är något som man får ansöka om samt även betala för. Det finns idag flera aktörer på nätet att använda dig av. För att göra en ESTA-ansökan så måste du ha ett giltigt pass samt att du så klart även måste ha en enhet som är ansluten till internet. Det tar runt en kvart att fylla i blanketten. I blanketten finns det frågor att fylla i om din hälsa, om kriminalitet, drogmissbruk, anställning och immigrationshistorik. Sedan är det även ett måste att fylla i alla dina personuppgifter, såsom kontaktuppgifter, pass, föräldrar (för minderåriga) och kontaktperson för nödsituationer.

De flesta ansökningarna behandlas inom ett par minuter men kan ta upp till 72 timmar, så ansök i god tid!

ESTA står för Electronic System for Travel Authorization. Idag finns det som sagt flera aktörer som förmedlar detta inresetillstånd. 

Ett ESTA är sedan giltigt i två år, eller tills att passet löper ut om det sker före dessa två år. Med ett ESTA har du lov att resa till USA, men du får stanna i max 90 dagar per resa. Du måste se till att ha en tur och returbiljett som visar att du ska hem igen inom denna tid. 

Du behöver även ha ett giltigt e-pass för att få ett ESTA och för att få åka till USA. Du bör även ha en adress, där du ska stanna över första natten på plats i landet. 

Vilken del av USA vill du resa till?

I USA finns det många delstater, många städer och många sevärdheter. Att se hela USA på en och samma resa, det är inte möjligt. Utan du måste bestämma vilken del av landet det är du vill resa till. 

För att resa till USA, så kan du ta en resa via en vanlig resebyrå och då få det som ett paket med boende. Du kan även välja att bara ta en flygstol och boka boende på egen hand. 

För att veta vilken del av USA som kan vara av intresse, se till att läsa på mer om landet och vad som finns var. Är det en storstad som New York som lockar eller vill du hellre ge dig ut i mindre delar av en viss delstat? 

Join the Conversation

1 Comments

  1. says: Martin

    Gjorde detta sommaren 2017, sommaren 2015 fick jag idén och ägnade dom kommande två åren åt sparande, research och förberedelser.
    Jag hade aldrig varit i staterna tidigare, jag åkte helt själv och det enda hotell jag hade bokat var för första natten när jag kom dit. I övrigt hade jag inget.
    Jag landade i LA och hyrde en bil, åkte till San Diego och Vegas. I Vegas bytte jag bilen mot en harley och körde genom Utah och Arizona och vidare genom dom södra staterna. Jag avslutade min resa i Key west, Florida.
    Utan tvekan det bästa jag har gjort!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *