Nytt rekord från Patek Philippe – dyraste klockan på nätauktion någonsin

Patek Philippe Sky Moon Tourbillon

Trots att klockbranschen lugnat ner sig avsevärt från de värsta excesserna under pandemin, så är efterfrågan på exklusiva klockor fortsatt mycket hög. Nyligen satte Christie’s ett nytt prisrekord när man sålde den dyraste klockan på nätauktion någonsin.

Rekordet gick inte oväntat till Patek Philippe och deras Patek Philippe Grand Complications Sky Moon Tourbillon, ref 6002G-001. Klockan klubbades för inte mindre än 5,8 miljoner dollar (dvs. över 60 miljoner kronor) genom Christie’s Hong Kong. Patek innehar redan flera andra rekord när det gäller dyra klockor – både det dyraste fickuret och dyraste uret sålt på auktion är från Patek Philippe. Att diskutera valuta för pengarna är nästan omöjligt, eftersom priset är så långt frikopplat från funktionen. Men Patek Philippe har utan tvekan en historia och en världsledande kompetens inom klocktillverkning att backa upp priserna med.

Patek Philippe Grand Complications Sky Moon Tourbillon

Sky Moon Tourbillon skapades 2001 med målet att samla några av världens mest avancerade funktioner – complications– i ett format som gick att bära på armen.

sky moon tourbillon världens dyraste klocka såld på en nätauktion
Sky Moon Tourbillons baksida visar stjärntid med stjärnhimmel och detaljerade månfaser. Foto: Christie’s

Den ursprungliga modellen, referens 5002, tillverkades i platina. 2013 ersattes den av referens 6002G som istället var tillverkad från ett stort stycke vitguld med en slående blå urtavla med med handgjord cloisonné och champlevé-emaljering. 2021 kom en variant – ref 6002R – i roséguld och brun emaljering. Hur många klockor som tillverkats är oklart, men det lär handla om maximalt några hundra.

Sky Moon Tourbillon är inrymd i en 44mm boett som är dubbelsidig. Framsidan är utrustad med en retrograd evighetskalender med datum, månader, veckodagar, skottårsindikation och månfaser. Baksidan rymmer en fantastisk stjärnhimmel och visar siderisk tid, stjärntid, och extremt exakta månfaser. Stjärntid är ett sätt att uttrycka dygn utifrån de s.k. fixstjärnornas positioner på himlen, snarare än solens position, och ger därför en astronomiskt mer korrekt tidsangivelse (även om skillnaden bara är ca 4 minuter). Urverket drivs av en tourbillon, som på Patek Philippes diskreta sätt inte visas upp på det sättet som annars är vanlig.

Klockan är utrustad med en minute repeater, som kan spela upp tiden ner på minutnivå genom två klockor inbäddade i klockan. Det här är en av de svåraste komplikationerna i en klocka och kan ta 200-300 timmars arbete för att montera.

På många sätt vill Sky Moon Tourbillon påminna om Patek Philippes arv. Patek Philippe var t.ex. det första klockmärket att som serietillverkade armbandsur med evighetskalender och minute repeaters har funnits på bolagets ur sedan starten för nästan 200 år sedan.

Sky Moon Tourbillon är faktiskt inte Patek Philippes mest komplicerade klocka. Den titeln innehas av Patek Philippe Grandmaster Chime, en klocka som introducerades 2014. Klockan tar 100.000 timmar att tillverka och bara 7 ur har någonsin tillverkats.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *