Här är de dyraste målningarna som sålts på auktion

dyraste målningar som sålts på auktion

Många berömda målningar är värdefulla inte bara för vad de föreställer eller skildrar utan också för vem som målade dem. De är så värdefulla att de kan inbringa miljontals kronor på auktion.

Money.co.uk, som är intresserad av alternativa investeringar, försökte ta reda på vilka kända konstnärer som det investeras mest i, baserat på de dyraste målningarna som någonsin sålts på auktion*.

PlaceringNamnAntal målningar sålda på auktionGenomsnittligt värde per målning såld på auktion (€EUR)Samlat värde på målningar sålda på auktion (€EUR)
1Pablo Picasso15€73.0 milj.€1.1 miljarder
2Andy Warhol8€87.9 milj.€703.1 milj.
3Mark Rothko7€97.0 milj.€678.9 milj.
4Willem de Kooning5€112.4 milj.€562.1 milj.
5Vincent van Gogh9€54.8 milj.€492.8 milj.
6Amedeo Modigliani4€113.7 milj.€454.7 milj.
7Gustav Klimt3€138.1 milj.€414.2 milj.
8Francis Bacon5€82.0 milj.€410.1 milj.
9Leonardo da Vinci1€397.8 milj.€397.8 milj.
10Claude Monet5€75.6 milj.€377.8 milj.
Picasso – Les Femmes of d’Alger Bild: Artsy
Warhol – Orange Marilyn Bild: Caro Henriquez, Flickr

Money.co.uk fann att Pablo Picasso är den konstnär som det investeras mest i på auktion. Hittills har 15 av hans dyraste målningar sålts på auktion för kolossala 1,1 miljarder euro tillsammans. Av dessa 15 målningar såldes ”Les Femmes of d’Alger” för 158,4 miljoner euro 2015 till den qatariske politikern Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani.

På andra plats kommer Andy Warhol. Den amerikanska konstnärens åtta största målningar har sålts på auktion för sammanlagt 703,1 miljoner euro.

Mark Rothko ligger på tredje plats. Sju av hans dyraste målningar som sålts på auktion har genererat sammanlagt 678,9 miljoner euro. Hans verk med titeln ”No.20” (177 miljoner euro) och ”No.6” (164 miljoner euro) har dragit in de mest betydande beloppen.

Leonardi da Vincis ”Salvator Mundi” är den dyraste målningen någonsin

Da Vinci – Salvator Mundi Bild: Jozef Klopacka, Shutterstock

Intressant nog sålde Leonardo da Vincis ikoniska ”Salvator Mundi” 2017 för häpnadsväckande 397,8 miljoner euro, vilket gör den till den enskilt mest värdefulla målningen i världen, trots att den bara hade en av hans målningar på auktion.

I andra änden, på tionde plats, återfinns den franske konstnären Claude Monet. Hittills har fem av hans dyraste målningar sålts på auktion för sammanlagt 377,8 miljoner euro.

Det totala värdet av de 62 mest inflytelserika målningar som sålts på auktion av konstnärerna i topp 10 uppgår till det överväldigande beloppet 5,59 miljarder euro.

Den största konstauktionen någonsin – mätt i dollar – är The Paul Allen Collection som gick under klubban 9-10 november 2022 hos Christie’s.

Tips för dig som investerar i konst

Salman Haqqi, investeringsexpert på money.co.uk, ger sin vägledning om vad man bör tänka på innan man investerar i konstverk:

Att investera i målningar kan vara ett lukrativt sätt att diversifiera sin tillgångsportfölj, men innan man vidtar några åtgärder är det viktigt att göra en noggrann due diligence, säger Salman Haqqi.

Här är några topptips:

  • Fördjupa dig – Försök att bättre förstå konstsamhället genom att delta i konstutställningar och auktioner. När du deltar, beundra inte bara tavlorna, utan skapa nätverk för att bygga upp värdefulla kontakter med erfarna yrkesverksamma inom konstbranschen.
  • Förstå skillnaden – Se till att du förstår skillnaden mellan original, tryck, giclées och reproduktioner. Original är ett unikt konstverk, tryck är en kopia av ett konstverk, giclées är det högsta tillgängliga tryck av ett konstverk och reproduktioner är kopior av originalverk utan en begränsad upplaga.
  • Underhåll – En målning behåller ofta sitt värde endast om den är i oskadat skick – utvärdera hur du skulle förvara köpta målningar och ta hänsyn till variabler som exponering för solljus och rumstemperatur/fuktighet.”

Metodik:

  1. Money.co.uk använde ”The Art Wolf”, ”Invaluable”, ”DW” och ”Wikipedia” för att skapa en frilista över kända konstnärers dyraste målningar som sålts på auktion och till vilket pris de sålts.
  2. Endast konstnärernas dyraste målningar beaktades i denna studie eftersom alla målningar inte säljs och många är omöjliga att spåra priser för på grund av tidpunkten för försäljningen eller offentlig tillgång till data.
  3. När uppgifter om konstnär, målningsnamn, pris som sålts på auktion och försäljningsår hade samlats in, grupperade money.co.uk uppgifterna efter konstnärsnamn och de ekonomiska värdena för varje målning som sålts på auktion lades samman för att fastställa ett övergripande värde för hur mycket varje konstnärs målningar har samlat på sig i försäljningssiffror.
  4. Konstnärerna rangordnades sedan från högst till lägst baserat på det totala försäljningsvärdet för deras målningar på auktion.
  5. De tio främsta konstnärerna presenteras i den slutliga resultattabellen.
  6. Alla ekonomiska siffror som anges i undersökningen var i amerikanska dollar ($USD) och konverterades till euro (€EUR) med hjälp av XE.com.
  7. Alla uppgifter samlades in torsdagen den 11 november 2021 och är korrekta från och med då, men kan komma att ändras.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *