Med ett utrop på 12-15MSEK var förväntningarna höga när Anders Zorns mästerverk ”Söndagsmorgon” skulle klubbas på årets största och avslutande Live auktion – Important Winter Sale hos Bukowskis. Budgivningen skulle visa sig slå alla förväntningar och verket kan nu titulera sig Sveriges dyraste konstverk som någonsin sålts på en auktion.
Vi har tidigare skrivit om de dyraste målningarna som sålts på auktion genom tiderna och även om konstnären Anders Zorn. Fram tills idag var Anders Zorns akvarell Sommarnöje den dyraste svenska målningen som någonsin sålts på auktion i Sverige. Det var den 3 juni 2010 som den såldes för 26 miljoner kronor hos Stockholms Auktionsverk.
Nu har detta rekord slagits med marginal och återigen är det Anders Zorn som står för rekordet.
Anders Zorns ”Söndagsmorgon” såld för 35 miljoner SEK
Budgivningen startade på 10 250 000 kronor med flertalet budgivare på telefon. Efter en 8 minuter lång och intensiv budgivning, med fyra telefoner kvar hela vägen till klubbslag, såldes verket för 35 250 000 SEK följt av applåder i auktionssalen.
– Det var en sensationell försäljning tillika ett nytt världsrekord för ett svenskt konstverk på auktionsmarknaden. En spännande budgivning och en historisk försäljning att få vara med om för oss alla här på Bukowskis. Ett mästerverk som bjöd på ett fantastiskt avslut på året, säger Louise Arén, VD Bukowskis.
Mer om målningen ”Söndagsmorgon”
Sommaren 1891 vistades Zorn i Mora en längre tid. Det var en mycket kreativ period för honom. Flera av hans finaste målningar med morakvinnor som motiv tillkom då, däribland denna interiör som han gav namnet Söndagsmorgon. Målningen skildrar de tre flickor som en solig sommarmorgon gör sig i ordning för att gå i kyrkan.
Det är ett barndomsminne som Zorn återger i målningen. I den lilla Morastugan fanns det inte något avskilt utrymme där man skötte sin personliga hygien. I det gamla bondesamhället skedde den liksom så mycket annat i gemensamma utrymmen.
För Söndagsmorgon har Zorn använt sig av en komposition, som han sedan flera år ofta hade använt. Den höga horisonten som impressionisterna hade infört och avskärningarna av motivet som var en påverkan från den japanska konsten gav i denna målning Zorn en möjlighet att skildra det förhållandevis lilla rummet med de tre personerna så att det inte kändes vare sig trångt eller påträngande. Zorns förmåga att förena motiv och komposition kommer i denna målning till ett utmärkt uttryck.