Edward Bloms högtidssnaps för livsnjutare

Edward Bloms nya snaps

Receptet till denna högtidssnaps komponerade Edward Blom som en kärleksförklaring till hans och Gunillas bröllop år 2011. Nu sprider Edward kärleken vidare när snapsen lanseras på marknaden i samarbete med malmöbaserade familjeföretaget Saturnus.

Blommor har symboliserat kärlek sedan urminnes tider, så att en av Sveriges främsta mathistoriker valde att uttrycka sin kärlek genom en blomsterkryddad snaps, gör ingen förvånad. Målet vid framtagningen av snapsen var att den skulle falla alla 150 gäster vid bröllopsmiddagen i smaken, både vana snapsdrickare och de som aldrig tidigare druckit kryddsnaps till mat förut. Det var viktigt att både män och kvinnor skulle uppskatta den och att smaken skulle förmedla romantik och fest.

– Jag och Gunilla skålar fortfarande i vår bröllopssnaps vid högtidliga tillfällen. Främst för att den passar så bra till festligare förrätter och älskas av våra vänner, men även för att den får oss att minnas vår fantastiska bröllopsfest, säger Edward Blom.

Snapsen innehåller bland annat, fläderblom, citronmeliss, rosmarin, några stänk rosenvatten, gentianarot och pors. Den är mångfacetterad och blommig med en lätt beska på slutet. Högtidssnapsen passar till maten som traditionellt serveras på smörgåsbordet, vid jul, påsk och midsommar. Den går även väl ihop med förrätter som löjrom, kräftor, gravlax, Toast Skagen, sillinläggningar, ägghalvor eller matjessilltårta.

Foto: Nils Ingvarson

Förra årets lansering av Edward Bloms starkvinsglögg blev en succé och glöggen sålde slut innan Lucia. Den är gjord på ett kraftigt rödvin, minsta möjliga mängd socker och konjak av prima kvalitet vilket resulterar i en glögg med tyngd och ett eldigt avslut. Den finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment från och med 2 oktober med nr 7216701.

Visionen är med lättvinsglöggen som nu lanseras är densamma: Mycket av allt, inget modernt trams och låg sockerhalt. Ett gott fylligt avalkoholiserat rödvin i botten, mörkt farinsocker, torkade frukter som russin och fikon, generöst smaksatt med de klassiska glöggkryddorna kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och pomerans. Slutligen spetsat med en skvätt konjak av prima kvalitet.

Det här är hur jag vill att en glögg med låg alkoholhalt ska smaka. Den är mindre söt än andra alkoholfria glögger och kryddorna tillsammans med den lilla gnuttan konjak ger den trycket som ofta saknas. Det är en alkoholfri glögg för vuxna, säger Edward Blom.

Edward Bloms lättvinsglögg kommer att finnas i dagligvaruhandeln från slutet av oktober och säljs till det rekommenderade priset: 35 kr.

I år firar Saturnus 125 års-jubileum som glöggtillverkare. Redan första året 1893 gjorde Saturnus sortiment succé och deras glögg har sedan dess vunnit otaliga tester. I sin skånska glöggfabrik lagar Saturnus all glögg från grunden. Sedan 1920 har Saturnus varit i familjen Liepes ägo. Nuvarande VD:n Edward Liepe, som utvecklat företaget till en utpräglad svensk dryckesaktör med såväl egna egenproducerade drycker som agenturprodukter, tillhör ägarfamiljens fjärde generation. Glöggen har varit en central del sedan starten 1893 och idag är Saturnus Sveriges största och äldsta glöggproducent.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *