Ekologiskt från Châteauneuf-du-Pape

Vi fortsätter Frankrike-temat med lite vintips. Frankrike har flera en tradition av att producera många fantastiska röda viner och är fortfarande den näst största rödvinsproducenten i världen. Bordeauxregionen ligger på toppen av listan av berömda röda viner från Frankrike, med vingårdar som Chateau Lafite Rothschild som har de mest kända och exklusiva vinerna i världen. Andra regioner som Bourgogne, Beaujolais och Châteauneuf-du-Pape är också hyllade.

Châteauneuf-du-Pape är ett vindistrikt kring byn Châteauneuf-du-Pape i Södra Rhônedalen i Frankrike. Distriktet är på cirka 3 350 hektar och producerar cirka 12 miljoner flaskor per år. Distriktet räknas som ett av Frankrikes absolut bästa då det gäller vinproduktion.

Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape Organic 2012 kommer från den franska prestigefulla producenten Alain Jaume & Fils som har odlat vin i Châteauneuf-du-Pape sedan 1826. Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen vid Rhône, söder om Orange. I och med årgång 2012 erhöll Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape ekologisk certifiering.

Vinet är det enda ekologiska Châteauneuf-du-Pape-alternativet i systembolagets fasta sortimentet idag och det lanserades i 90 premiumbutiker den 1:a september i år. Vinet består av 70 % Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre druvor. Skörden sker för hand, druvorna avstjälkas varefter jäsning sker i rostfria ståltankar vid låg temperatur. 30 % av vinet (syrah och mourvèdre) lagras 12-14 månader på 2-3 år gamla franska ekfat. Resterande vin (grenachedruvorna) lagras på cementtankar. Vinet kan lagras i 8-10 år men går även att avnjuta som ungt tack vare sin fina fruktighet och rondör.

jaume fils

Om Alain Jaume & Fils

Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape ända sedan 1826. Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen vid Rhône, söder om Orange. Idag drivs verksamheten av Alain Jaume och sönerna Christophe och Sébastien. Grand Veneurs vinodlingar omfattar sammanlagt 78 hektar, fördelat på appelationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages. Odlingen sker enligt reglerna för biologisk odling och erhöll ekologist certifiering i och med årgång 2012.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *