Mycket tyder på att även sommaren 2021 kommer att bestå av en hel del semester på hemmaplan. Faktum är att var fjärde svensk planerar att ta en bilsemester i år*. Med tanke på den snabbt stigande elbilstrenden, (bara under 2020 ökade antalet laddbara bilar med 81 %, idag rullar 228 300 laddbara bilar ute på de svenska vägarna), är sannolikheten stor att många av dessa bilar kommer att vara just elbilar. Ett glädjebesked för klimatet.
Det digitala elbolaget Tibber har på kort tid blivit en av de ledande leverantörerna av smarta elbilsladdare för hemmabruk i Sverige. De har nu tillsammans med Elbil Sverige sammanställt en lista över bra saker att veta innan man ger sig ut på sin elbilssemester.
Elpriset
Förra sommarens elpriser var extremt låga. I år kan du förvänta dig elpriser runt 40 öre per kWh exkl.moms, vilket är ovanligt högt. För att spara in pengar kan du smartladda din elbil hemma innan du ger dig iväg. Smartladda innebär att du laddar elbilen automatiskt genom en laddbox när elpriset står som lägst. Ska du bara ut på kortare dagsturer räcker det att ladda bilen hemma, vilket är det billigaste alternativet. Skulle vi få negativa elpriser under sommaren skulle du till och med kunna få betalt för att köra din elbil!
Planera din resa
Ska du ut på en längre tur kommer du att behöva ladda din elbil på offentliga laddstationer. Planera din resa så att du har tillgång till snabbladdning längs din väg. Kanske kan du passa på att ta en lunch medan du laddar? De flesta elbilar hjälper dig att hitta laddstationer längs din väg. Men du bör hämta hem appar Uppladdning.nu, abetterrouteplanner.com och ChargeFinder som hjälper dig att hitta laddstolpe och dessutom visar om den är ledig. Om laddaren inte fungerar när du kommer fram – ring kundtjänst! Elbil Sverige har många råd angående just snabbladdning som är bra att läsa innan första långturen.
Ha en assistansförsäkring!
Som elbilsägare är det bra att ha en assistansförsäkring så du utan kostnad kan bärgas till närmaste snabbladdare om du kört lite för fort, haft på AC hårt eller något annat som dragit alldeles för mycket ström eller det är för långt till nästa laddare.
Var smart i ditt hotellval
Åker man på en lång roadtrip kommer man behöva ladda elbilen ett par gånger. Va smart i ditt val av hotell och boka ett som erbjuder elbilsladdning. På så vis är bilen redo och klar när du stiger upp på morgonen. Kom också ihåg att många nöjesfält, parker, köpcentrum och turistattraktioner erbjuder elbilsladdning.
Sluta ladda när du har nått 80 %
Under högsommaren kan det vara ett högt tryck på snabbladdare och ibland uppstår det kö. En god vana är att sluta ladda elbilen när du fyllt batteriet upp till 80%. Elbil Sverige har en laddskiva där du skriver ditt telefonnummer och lägger i vindrutan, då kan du avbryta laddning och lämna plats till andra som bara behöver några minuter laddning för att nå sin destination. Att ladda batteriet upp till 80% går i vissa bilar snabbare än de sista 20 %. Kontrollera i instruktionsboken eller där du köpte bilen.
Välj en energisnål elbil
Vissa elbilar är energisnålare än andra. En Hyundai IONIQ är tex 70 % mer energisnål än en Audi e-tron. Så skillnaden är stor. Vill du veta hur energisnål just din elbil är kan du kika på Tibbers elbils-kalkylator.
Less is more
Sist men inte minst. Undvik att lasta på taket . Takbox ger ett ökat luftmotstånd vilket gör att bilen drar mer el. Om du måste ha takbox, montera högsta delen av takboxen framåt för att minska luftmotståndet (vattendroppens form) och så långt bak som möjligt.