En elektrisk lyxbil: Rolls Royce Spectre

Rolls Royce Spectre en elektrisk lyxbil

Rolls Royce första helt elektriska lyxbil

Den 18 oktober presenterade Rolls Royce äntligen sin första helt elektriska lyxbil: Rolls Royce Spectre. Att man skulle släppa en elektrisk bil var i sig ingen nyhet: Rolls Royce VD hade redan tidigare lovat det, och bolaget har lovat att helt elektrifiera sina bilmodeller till 2030.

“The electric car is perfectly noiseless and clean. There is no smell or vibration. They should become very useful when fixed charging stations can be arranged.”

Sir Charles Stewart Rolls, Co-Founder, Rolls-Royce, 1900

Med tanke på att Rolls Royce grundare redan år 1900 pekade ut hur attraktiv en elbil skulle kunna vara kan man tycka att bolaget borde varit snabbare till marknaden. Men Rolls Royce är perfektionister, och man kan misstänka att bolaget noga utvärderat när elbilsmarknaden var redo. Bilen sägs ha provkörts 2,5 miljoner kilometer före lanseringen.

Flera andra lyxbilsmärken som Maserati, Bentley och Aston Martin har också utlovat helt elektriska modeller, men det ser ut som att det blir Rolls Royce som kommer först till marknaden med en elektrisk lyxbil.

Namnet ”Spectre” knyter förstås an till tidigare modeller som t.ex. Ghost och Phantom. Men enligt Rolls Royce är dock namnet viktigare än så – Spectre har länge varit ett namn på innovativa förserier och prototyper, och med namnet vill man betona hur viktigt steget är i Rolls Royce historia.

Detaljerna

Spectre är en 5,4m lång fyrsitsig ”super coupe” med två dörrar. Med en vikt på nära 3 ton och de största fälgarna (23 tum) som någonsin suttit på en Rolls Royce så är detta en bil som kommer synas lång väg.

23 tums fälgar
De 23 tum stora fälgarna är störst någonsin på en Rolls Royce

Plattformen är Rolls Royce nya plattform ”Architecture of Luxury” helt i aluminium. Bilen drivs av två elektriska motorer som ska kunna leverera 430 kW och 900 Nm. Det ska räcka för 0 – 100 på 4,5 sekunder. Energin hämtas från ett batteri på 120 kWh som ska kunna ge en räckvidd 520 km enligt WLTP. Prestandan är inte ovanlig för en elbil anno 2022, men nu talar vi inte vilken bil som helst utan en elektrisk lyxbil.

Även displayerna är nyskapande – Spectre kommer för första gången i en Rolls Royce ha en helt digital förardisplay. T.o.m. gamla hederliga Spectre of Ecstacy har fått sig en omdesign. Rolls Royce ikoniska symbol sägs ha skulpterats om subtilt under hundratals timmar för att bli lite mer aerodynamisk.

Spectre of Ecstacy
Spectre of Ecstacy är omdesignad för en elektrisk framtid

Men en sak i sig lik: Bilen har kvar Rolls Royce klassiska ”lönnfack” med paraply i dörren. Naturligtvis färgmatchat till bilen och interiören.

Som sig bör när det gäller en elektrisk lyxbil från Rolls Royce finns en uppsjö av alternativ utvändigt och invändigt. Vid lanseringen visade man upp en variant i svart och chartreuse (en ny guldliknande nyans inspirerad av den franska likören med samma) med 23 tums-fälgar. Interiört är färgschemat tre färger – lanseringsmodellen visade upp i vitt, chartreuse och pionrosa samt mörkt trä. Innertaket pryds av en valbar stjärnhimmel med 4796 lampor som skapar en väldigt unik känsla i kupén.

Rolls Royce Spectre interiör
Interiören bjuder på tre-färgat läder: här i vitt, chartreuse och pionrosa

Rolls Royce online-konfigurator visar att det finns många fler alternativ. Eller vad sägs t.ex. om 29 nyanser med 3 tvåtons färgscheman på karossen, 6 fälgar i 22 och 23 tum, 20 nyanser på lädret och 4 varianter av klockan (!). För den som är inte är nöjd finns Rolls Royce Bespoke som skräddarsyr bilar till riktigt kräsna köpare.

På marknaden 2023

Enligt Rolls Royce kommer de första exemplaren att levereras lagom till julafton 2023. För de som har de ca 4 miljoner kr och uppåt som krävs kan det alltså bli en riktigt fin julklapp. Men det blir till att skynda sig – enligt uppgift ska redan 300 bilar reserverats enbart i USA.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *