”En av århundradets bästa böcker”

Den första delen i boken som New York Public Library beskrivit som ”En av århundradets bästa böcker” kommer nu ut på svenska, då Det växte ett träd i Brooklyn del 1 släpps den 15 april.

A Tree Grows in Brooklyn släpptes för första gången i USA 1943. Året därpå gjorde den succé som storfilm, och sedan dess har den även blivit TV-serie. Så sent som förra året låg boken 24 veckor på bästsäljarlistan i Norge. Nu ger förlaget Bookmark ut en moderniserad utgåva anpassad för läsare på 2000-talet.

Det växte ett träd i Brooklyn är en gripande uppväxtskildring från Brooklyn, New York – på den tiden stadsdelen var en fattig förort där nyinvandrade européer, med olika språk och religion, skulle samsas på lika villkor.

Genom fängslande iakttagelser sätter den streetsmarta flickan Francie ord på livets hårda villkor på ett både underhållande och klokt sätt. Det är en unik tid och plats som skildras på ett sätt som känns betydelsefullt för våra egna liv.

Nyutgivningen kan jämföras med Hans Falladas böcker och Stoner. Berättelsen, som på många sätt påminner om Elena Ferrante-böckerna, bygger på författaren Betty Smiths eget liv, och är minst lika angelägen idag som när den skrevs för sjuttio år sedan.

Det växte ett träd i Brooklyn fortsätter att trollbinda läsare över generationerna. På de stora internationella läsarforumen har boken fått över 100 000 femstjärniga omdömen. New York Public Library har alltså utnämnt boken till ”En av århundradets bästa böcker” och även brittiska The Daily Telegraph beskriver den som ”En berättelse som kommer att förändra ditt liv.”

Översättning av boken har gjorts av Eva Alexanderson.

En amerikansk soldat som läser en så kallad ”Armed Services Edition” av A Tree Grows in Brooklyn under andra världskriget. I flera artiklar har man vittnat om hur soldater som läste boken fann framtidshopp även i sin egna situation när de läste om de stora motgångar som bokens huvudkaraktär Francie blev tvungen att övervinna. De kunde relatera till trädet som växte på Francies gård, ett träd som inte ville dö. Även soldaterna levde trots att oddsen var emot dem. Boken utgjorde också en påminnelse om deras egna familjer och hemstäder.

Armed Services Editions (ASEs) var små och kompakta böcker som tillverkades och delades ut till amerikanska soldater under andra världskriget. Programmet var igång mellan åren 1943 och 1946 och totalt tillverkades 123 miljoner kopior av 1322 böcker under perioden. Bland dessa böcker fanns allt från biografer, poesi, draman och fiction. Armed Services Edition var ett av de största programmen för distribution av gratis böcker i historien.

Boken utkom som film år 1945 i regi av Elia Kazan. Detta var Kazans debutfilm som filmregissör och James Dunn tilldelades en Oscar för bästa manliga biroll för rollen som alkoholiserad far.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *