En bröllopsinbjudan men ingen present?

presenttips för bröllop

Det är svårt att veta vad man ska ge det blivande äkta paret om dom inte registrerat en önskelista i någon butik som erbjuder den tjänsten eller gett toastmastern en lista. 

Traditionen med bröllopsgåvor kommer från tiden då bruden lämnade föräldrahemmet först på bröllopsdagen, och gåvorna bestod då av praktiska saker man behövde för att bygga upp ett gemensamt hem. 

Idag är det vanligt att man bott ihop en tid innan man gifter sig så presenterna behöver inte alltid vara så traditionella. Presenttips till bröllop i modern tid består av allt från klassiska gåvor, till oväntade, roliga och udda förslag.

Har paret ett gemensamt fritidsintresse kanske det finns inspiration att hitta där? Är humor er gemensamma nämnare så uppskattas säkert en fyndig present, där det kanske är så självklart att just du är givaren, utan att de ens behöver läsa det bifogade kortet.

Ungefär hälften av alla äktenskap ingås under sommarmånaderna, där augusti är den vanligaste, men fram till mitten av 1800-talet var just augusti den ovanligaste månaden att gifta sig. Då var man upptagen med skörd och slakt, och bröllopen var istället vanligast under årets 3 sista månader då det fanns gott om mat.

Man får gärna bilden av att man gifte sig ung på den tiden, men det stämmer inte. Genomsnittsåldern för giftermål var i slutet av 1800-talet knappt 30 år. Idag är den runt 35 och som yngst var vi under 60-talet då snittåldern låg på cirka 25 år.

Vad kallar vi oss innan vi gift oss?

Idag får vi själva välja hur våra personliga förhållanden ska se ut. Vi får bo med vem vi vill och påhittigheten kring hur man kan benämna sitt civilstånd finner knappt några gränser alls.

De vanligaste titlarna vi sätter på vår valda boendekonstellation är väl fortfarande sambo och särbo och de behöver ingen närmare förklaring. Men har du hört talas om “Delsbo”? Det syftar på ett par som bor ihop bara ibland

“Kombo” är kompisar som bor ihop och “Krylbo” är en ordvits på en styvfamilj där det kryllar av ungar – dina, mina och våra. “Dumbo” är par som borde ha flyttat isär men som är för dumma för att förstå det själva och “Turbo” är par som kommit till skott med separationen, och som turas om att bo hos barnen.

I lust och nöd. I medgång och motgång. “Gift” är nog ändå det vackraste ordet bland civilstånden. Och bröllopsdagen den vackraste dagen. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *