En guide till den nyvunna vinentusiasten 

Har du nyligen fått upp ögonen för hur välsmakande vin kan vara? Så har du en spännande resa framför dig. Vin är inte bara en dryck. Det är en kulturell och smakrik upplevelse. Den kan utmana dina sinnen men också berika din livsstil. 

I denna guide vill vi ge dig några tips på hur du kan utforska din nya hobby. Vin och allt som hör därtill är en stor labyrint som kan vara lite skrämmande i starten. Men ta oss i handen och lär dig några riktigt bra grunder. Kom ihåg att Rom inte byggdes på en dag.

Lär känna druvorna

För den som precis har börjat utforska vinets värld kan det vara överväldigande med alla olika druvsorter och regioner. Ta det lugnt, säger vi. Börja med några av de vanligaste druvorna. Exempelvis de vita druvorna Chardonnay och Sauvignon Blanc samt de röda druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon. Dessa är fyra riktigt populära och älskade druvor som är vanliga inom vinproduktion. Varje druva har sina unika egenskaper och smaker:

Chardonnay är en av världens mest populära druva till vita viner med en smakprofil som varierar lite beroende på var den odlas. Den planteras i vinområden över hela världen.

Sauvignon blanc är en vit druva som ger friska viner, detta på grund av dess höga syra. Serveras ofta till lättare rätter. Odlas mycket i franska Loire men är också populär på Nya Zeeland.

Merlot är en mångsidig röd druva som är perfekt att börja med om du inte är särskilt glad i just röda viner. Ofta lättdrucken och den odlas över hela världen.

Cabernet Sauvignon är känt för att vara vinälskares val för kraftfulla och strukturerade röda viner. Dess förmåga att åldras, kombinerad med dess komplexa smaker, gör det till en mycket uppskattad druva över hela världen.

Genom att prova olika druvor kommer du snart att upptäcka vilka viner som passar din personliga smak. Vilket i slutändan är det som är viktigast. Att du ska hitta viner som passar din paljett och din favoritmat.

Skriv ner några kommentarer om vinerna i din telefon eller på ett anteckningsblock direkt efter du har druckit för att kunna ge exakta detaljer. Nästa steg är en riktig vinprovning.

Utforska och lär dig smakerna 

När du väl har börjat bygga upp din samling med olika anteckningar, detaljer och förståelsen för dessa olika druvor är det dags att ta steget till vinprovning. Börja med att titta på färgen. Dofta på vinet. Låt det svepa över tungan för att upptäcka dess olika smaknyanser. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel – det handlar om din personliga smak och njutning.

Ta reda på mer om varje region som du smakar ifrån. Är det något med deras jord eller får druvorna mycket sol? Skördas de vid ett exakt tillfälle varje år? Det kan också vara kul att veta vid vilka temperaturer vinet gärna ska servas och finns det något som verkligen utmärker sig.

Det kan vara värt att komma ihåg under din resa, att vinets värld aldrig är statisk. Det finns alltid något nytt att utforska och lära sig. Så försök att ha roligt på vägen och låt dig inspireras.

Förvaring av viner

En vanlig företeelse som många av oss gör med en ny flaska vin är att placera flaskan på en hylla i vardagsrummet. Det kan vara några av de första vinerna du får i gåva eller några flaskor som du har köpt in för ett speciellt tillfälle. Men vardagsrummet är inte alltid det bästa för ditt vin och speciellt dess smak. Här är risken att vinet står för varmt och utsätts för solljus. Detta kan i sin tur påverka smaken på vinet. Korken kan torka ut och vinets karaktär ändrar sig i värmen.

Du kan tänka på att i första hand sätta flaskor så de står i mörker. Men också lite kallare än normal rumstemperatur. Annars är risken stor att du blir besviken när du väl öppnar flaskan och den smakar mer av balsamico än ett gott rödvin. 

Har du lagt lite extra pengar på en flaska så förvara den i kylskåpet och ta ut den i god tid innan den ska drickas.

Du kan starta med att förvara dina flaskor på ett mörkt och gärna kallt ställe om du har det tillgängligt. Saknar du en sådan plats i hemmet? Då kan ett vinkylskåp vara en bra lösning. Kylen är ofta elegant, så du också kan låta den stå framme. Dessutom hjälper den till att hålla optimal temperatur och luftfuktighet för dina viner. Detta säkerställer att varje droppe av ditt favoritvin lagras på bästa möjliga sätt.

Varje skåp är utformat med precision för att upprätthålla den optimala temperaturen. Dessutom upprätthålls fukt i kylen för att säkerställa att varje droppe av ditt favoritvin förvaras på bästa möjliga sätt.

När du känner till de olika sorterna och vet hur du ska förvara dem är det dags att njuta lite. Skål för din nya passion och de smakrika äventyr som väntar!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *