En ikon är tillbaka – snart öppnar Gondolen igen!

nya restaurang gondolen

Det finns få restauranglokaler som kan slå Gondolen i Stockholm. Restaurangen öppnade redan 1935, när Katarinahissen och KF-huset byggdes, och Gustav V ska ha kallat restaurangen ”ett glasskåp under himmelen” vid invigningen. Men det var Erik Lallerstedt som gav den fantastiska lokalen det kök den förtjänade. I nästan 30 år, från 1994 – 2020 drev familjen Eriks Gondolen, innan stöket vid Slussen och bråk med fastighetsägaren till slut tvingade fram en stängning.

Men nu är det alltså dags. Den 19 oktober är det äntligen dags för restaurang Gondolen att öppna igen, denna gång i Svenska Brasseriers regi.

Ny köksmästare blir Patrik Castillo. Han kommer senast från La Ragazza, i gastrokvarteret Leijontornet i Gamla Stan. I Castillos regi ska arvet efter Eriks Gondolen varsamt utvecklat.

Ola Stålnacke, Patrick Castillo och Matilda Jackson ska utveckla nya Gondolen

Några tidiga utdrag från matmenyn är bland annat fisk med gratäng – en traditionell fiskgratäng som isärplockats för att säkerställa en perfekt tillagad fisk, rimmad och bakad i smör. Dessutom presenteras en ravioli med fyllning av olika sorters höstsvamp, ricotta och parmesan tillsammans med en buljong gjord på rostad karljohansvamp och aromatisk olja på libbsticka. En terrin eller paté i någon form kommer vara ett stående inslag på matsedeln, och det kommer även erbjudas en löjromsservering med smörstekt toast toppad med mandelpotatiskräm, citron och Kalixlöjrom.

Precis som på alla Svenska Brasseriers restauranger komponeras menyn på Gondolen med ett hållbarhetsfokus där en stor del av grödorna kommer från den egna odlingen vid Ulriksdals Värdshus.

Den tidigare vinlistan på Gondolen har kommit att bli smått legendarisk, känd för en väldigt hög nivå med noggrant utvalda flaskor från den stora vinkällaren. Detta kommer fortsätta gälla framöver – delar av vinkällaren lever vidare med nya Gondolen. I baren, en våning upp från den eleganta matsalen, kan gäster titta förbi för enklare maträtter från menyn, parat med en god cocktail och härligt barhäng.

Gondolen öppnar för middag den 19 oktober och kommer sedan hålla öppet för lunch och middag alla dagar, året runt. Bordsbokningen är redan öppen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *