En legend inom bilvärlden återuppstår

Lagom till den 85:e upplagan av den internationella motormässan i Geneve i mars har ett av de mest legendariska bilmärkena under 1900-talet meddelat att man återvänder till bilmarknaden. I samband med mässan den 3:e mars presenterar Borgward sina planer för framtiden samt sin affärsmodell för medierna.

Borgward grundades av Carl F.W.Bogward i Bremen år 1919. Förutom bilmärket Borgward tillverkade man även modeller under namnen Goliath och Lloyd i tre olika fabriker i Bremen. Förutom personbilar tillverkade Borgward även lastbilar och bussar. Borgward var under 1950-talet Europas största bilkoncern. I Sverige använde företaget sloganen Bilar byggda i Bremen.

Mellan åren 1929 och 1961 tillverkade The Borgward Group över en miljon fordon, vilket gjorde Borgward till en av Tysklands största tillverkare av bilar under den tidsperioden med över 20.000 anställda. Borgward mest prestigefyllda modeller var Borgward Hansa 1500, Borgward P100 och Borgward Isabella som såldes i mer än 200.000 exemplar världen över.

När Borgward gick i konkurs år 1961 var det den största efter andra världskriget i Tyskland. Konkursen var dock ett misstag som delstaten Bremen orsakade. När räkenskaperna gåtts igenom och resterande pengar betalats till fordringsägare visade det sig att det fanns miljoner d-mark över. Att bolaget ansetts oförmöget att betala berodde på den krångliga företagsstrukturen som försvårade en överblick över bolagets tillgångar.

1963 såldes hela produktionsanläggningen för Isabella och P100 till Mexiko där P100 tillverkades under namnet 230/230 GL 1967–1970. Fabriken i Sebaldsbrück i Bremen köptes av Hanomag som i sin tur sålde den till Daimler-Benz 1971. Mercedes-Benz tillverkar idag sin C-klassmodell där.

I Sverige finns även Svenska Borgward-klubben vars hemsida ni hittar på denna länk.

Nedan är en presentationsvideo som gjorts med anledning av återkomsten.

Borgward Isabella

Borgward Isabella som började tillverkas år 1957.

Borgward Gatehouse

Produktionsutrymmena i Bremen när det begav sig.

bogward CarlFW

Grundaren Carl F.W. Borgward.

Christian Borgward Isabella

Den nuvarande ägaren Christian Borgward, barnbarn till Carl F.W. Borgward och en av de drivande till att Borgward återuppstår som bilmärke.

Källor: borgward.com och wikipedia.org

Join the Conversation

1 Comments

 1. says: Gunilla Tegnér

  Hej!
  1955 köpte min far en Borgward Isabella, röd.
  Den älskade vi och hade aldrig några problem med.
  Har den återuppstått som sägs år 2015 i denna artikel?
  Utveckla den till dagens standard men behåll designen! Man blir glad att se på den!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *