En passande värmepump gör skillnad

värmepumpar stockholm

Tekniken hos värmepumpar utvecklas hela tiden och det kan vara svårt att hänga med i svängarna. Hur vet man egentligen vilken värmepump som passar för just det egna hushållet? Här tar vi en närmare titt på ämnet och tipsar om vad du bör tänka på när du väljer värmepump.

Det största skillnaden hos nyare värmepumpar i jämförelse med de som fanns för 10 år tillbaka i tiden är effektiviteten. Du kan spara mycket pengar varje år genom att välja en helt ny modell av värmepump. En av de största skillnaderna återfinns i styrsystemen som förbättrats avsevärt.

Var hittar du bästa värmepumpar i Stockholm?

Leverantörer av värmepumpar verkar ofta regionalt och med tanke på installation är det smart att välja någon som finns inom ditt närområde. Om du söker värmepumpar i stockholm finns bland annat EKVT som har lång erfarenhet inom området. Här kan du också få rådgivning om vilka värmepumpar som passar för just ditt hushåll.

Nämnda sida erbjuder till och med fri energirådgivning där du kan få hjälp med att välja rätt värmepump. Det underlättar betydligt att ha beslutsunderlag vid valet så att du både vet hur mycket du sparar och vilken värmepump som har den rätt kapaciteten.

Olika typer av värmepumpar

Det finns i huvudsak fyra olika typer av värmepumpar och alla har olika unika funktioner.

Bergvärmepumpar

Denna typ av värmepump hämtar värme från berggrunden. Största fördelen är att den har en lång livslängd och är driftsäker. Den har också en stabil effektivitet och är en bra investering för både plånboken och miljön. Trots att det kan kännas som en dyr investering är det också en av de bästa du kan göra för plånboken eftersom både fastighetens värde ökar, samtidigt som uppvärmningskostnaden kan minska ända upp till 70%.

Luft/vattenvärmepumpar

Detta är en värmepump som tar värme från inomhusluften och sedan värmer upp vatten som kan användas i ett vattenburet värmesystem. Om du redan har denna typ av värmesystem är det ett bra alternativ för ditt hushåll. Om du t.ex. har en pool på din fastighet är en luft/vattenvärmepump ett utmärkt alternativ.

Frånluftsvärmepumpar

En frånluftsvärmepump använder sig av den värme som finns i luften i bostadens ventilationssystem. Den värme som kommer genom ventilationen återanvänds för att värma upp varmvattnet i hushållet. Du behöver ha ett hushållet som är ventilerat med fläktsystem för att kunna använda dig av denna värmepump. En av fördelarna är ventilationen i bostaden minskar, vilket minskar risk för fukt och mögel.

Luft/luftvärmepumpar

Om du har en bostad med en öppen planlösning är en luft/luftvärmepump att rekommendera. Detta eftersom luften i ett hushåll av denna typ behöver kunna cirkulera. Under sommarhalvåret kan du också använda luftvärmepumpen som AC istället, vilket gör den till ett mångsidigt alternativ.

Avslutningsvis – Gör en grundlig analys

Här har vi gett dig några grundläggande fakta vid valet av värmepump till hushållet. Det finns dock expertis inom området, så därför är det alltid bra att först kontakta olika leverantörer och be dem göra en kalkyl för ditt unika behov.

Gällande värmepumpar har tekniken gått framåt enormt mycket under de senaste åren. Därför är det alltid bra att hålla sig uppdaterad och kolla om det värmesystem du använder i dagsläget verkligen håller måttet. Kolla upp dina kostnader i nuläget och jämför de inbesparingar du kan göra både på kort och lång sikt. Det kommer både du och din plånbok att vinna på i längden!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *