En snabbkurs i gatuslagsmål

en snabbkurs i gatuslagsmål

Hoppas ni alla haft en bra sommar och undvikit slagsmål och andra otäckheter. Om ändå olyckan varit framme, har ni här en liten repetition med tips för självförsvar levererat av Bob Fitzsimmons för att vara bättre förberedda nästa gång. För de som varit lyckliga nog att undvika detta kan det ändå vara bra att lära sig lite självförsvar. Kom dock ihåg att en gentleman aldrig påbörjar ett slagsmål.

I boken ”Physical Culture and Self-defence” från 1901, erbjuder författaren Robert Fitzsimmons några knep för hur man idkar självförsvar när man attackeras på öppen gata. Just dessa tips är inriktade främst för mer vardagliga situationer gentlemän emellan. Senare i boken finns även mer bekanta övningar för självförsvar och boxning för amatörer.

Robert ”Bob” Fitzsimmons (1863-1917) var en professionell boxare från England/Nya Zeeland. Han skrev in sig i historieböckerna genom att bli den första boxaren som blev världsmästare i tre olika viktklasser. Mellan åren 1897-1899 var han världsmästare i tungvikt.

Enligt Fitzsimmons finns det tre gyllene grundregler att minnas för att behärska boxningens ädla konst. Det första man behöver minnas är att hålla sig lugn, inte bli nervös och inte förlora sitt temperament. När man behärskar dessa tre regler kommer försvars- och slagtekniken att komma naturligt.

Nedan är några praktiska tips från Fitzsimmons över hur man bör försvara sig ifall man blir anfallen på ”gatan”.

boxing 2

1. En man hotar påbörja ett slagsmål med dig.

boxing 4

2. Ta tag i din motståndares jacka i kragen och dra ner den över hans rygg och armar, vilket gör honom kraftlös.

boxing 3

3. Nu går slagsmålet på dina villkor.

boxing

5. Fel position i boxning.

boxing 6

6. Rätt position vid boxning.

boxing 7

7. Fel retireringsteknik-att stiga tillbaka med vänster ben.

PicsArt_1411630080501

8. Rätt retireringsteknik-att stiga tillbaka med den högra foten.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *