En upptäcktsfärd i en magisk värld – visningen av Stopalo Collection har påbörjats

Igår började visningen av Stopalo Collection Special på Stockholms Auktionsverk. Det är en digital onlineauktion som visas och säljs på Nybrogatan 32. Auktion äger rum den 15 september.

Historien om Stopalo Antik är även berättelsen om hur tre generationer Cederstrand tog en bit av Europa till Stockholm och en bit av Sverige ut i världen. Mest synlig blev delar av det stora antikvitetslagret när det hyrdes ut som rekvisita till Bergmanfilmen Fanny & Alexander, filmen möblerades med ljuskronor, mahognymöbler och dekorativa skulpturer.

En epok går i graven när Stopalo Antiks samling nu säljs hos Stockholms Auktionsverk under denna höst. Med en förkärlek till det annorlunda skapade bröderna Cederstrand en magisk värld av föremål från alla tidsperioder. Det blev den slags tingens teater som utspelat sig både på filmduken, i butiken på Tegnérgatan och i hemliga lager utanför city.

Bild: Stopalo Antik / Stockholms Auktionsverk

Stopalo stod för Stockholm-Paris-London och var ingen vanlig antikaffär. Föremålen hos Stopalo är symboler för drömmar om en annan värld. Gyllene speglar, dignande kristall, målade skåp. Dockhus och dosor. Uppstoppade antiloper och silverföremål i rader.

I Stockholm inleddes epoken 1952 med att Holger Cederstrand, dansk antikhandlare i andra generationen, flyttade från Paris för att öppna antikaffär på Tegnérgatan. Han döpte den till Stopalo. 1950-talet var en blomstrande tid för att sälja internationella, framför allt franska antikviteter, till svenska köpare. Det var då fortfarande billigt att handla på kontinenten.

Bild: Stopalo antik / Stockholms Auktionsverk

Rätt snart engagerade Holger en av sina söner, Jean, för att hjälpa honom. Jean hade rest till Paris för att utbilda sig inom tv-mediet men hamnade istället på ett företag som sålde grammofoner. Hans arbetsuppgift där bestod främst i att lyssna efter rasp genom att om och om igen spela Bizets Carmen. Det blev så småningom ganska tröttsamt så när pappa Holger behövde Jeans hjälp med inköp från England tackade han inte nej. Jeans tid ägnades initialt främst åt att förse svenska kunder med blåvitt porslin och engelska möbler.

Bild: Stopalo antik / Stockholms Auktionsverk

Brodern Carsten som också hade ett stort intresse för dekorativa antikviteter anslöt så småningom och efter ett antal år tog de två bröderna över verksamheten efter sin far. Stopalo blev snart inte bara en antikhandel, utan också en verklig institution och en källa till inspiration för inredare och scenografer. Under över ett halvsekel kom bröderna Cederstrand att förse svensk filmindustri med rekvisita parallellt med att de drev sin antikaffär.

Bild: Stopalo antik / Stockholms Auktionsverk

Storfilmer som Saraband, Den Goda Viljan, Kreuger, Nobel har möblerats av just Stopalos inredningsföremål. Fanny och Alexander var Jean och Carstens absolut största jobb. Bland de senare märks Fröken Frimans krig.

Under hösten 2019, fördelat över tre tillfällen, kommer Stockholms Auktionsverk sälja Stopalos sista lager. I den spektakulära samlingen finns föremål från 1500-tal till 50-tal.

Bild: Stopalo antik / Stockholms Auktionsverk

Samlingen är resultatet av drygt femtio års arbete och att kliva in i Stopalos sista lager är att inträda i en värld där tid och rum upplöses. Här trängs magnifika skåp med uppstoppade djur och trämadonnor medan taket dignar av ljuskronor i olika former och storlekar.

Originalitet tycks ha varit ledordet. Ibland är det föremål på gränsen till det bombastiska som tar plats här, med en dramatisk känsla som kanske snarare för tankarna till teaterscenen än till minimalistiska neutrala svenska vardagsrum.

Föruto Stopalo Collection Special finns även Stopalo Collection Online, ett urval av föremål som säljs i Frihamnen Magasin 5 under oktober 2019. Auktionen är en digital onlineauktion som visas och säljs i Magasin 5 Frihamnen. Online auktion lördag den 26 oktober.

Höstens kvalitetsauktion Klassiska under december 2019 är en fysisk slagauktion som visas och säljs på Nybrogatan 32.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *