Erektil dysfunktion – så påverkas du som man

erektil dysfunktion

Något som väldigt många män lider av, men som trots det är något vi sällan pratar om, är en åkomma vid namn erektil dysfunktion. Erektil dysfunktion, ED, innebär att det är svårt för mannen att få stånd. Det kan i vissa fall även vara svårt att behålla ståndet, trots att kroppen egentligen säger något annat. 

För er som inte upplevt detta kan det verka helt osannolikt att det helt plötsligt inte skulle vara möjligt att ”få upp den”, speciellt när kroppen talar om att det är det som gäller. Men hur märkligt det än må låta är det för många ett rätt stort problem som skapar många hinder i vardagen. Som tur är finns det hjälp att få! Lider du av erektil dysfunktion är denna text tillägnad dig. 

Erektil dysfunktion enkelt förklarat 

Att under samlag eller vid beröring helt plötsligt uppleva svårigheter med att få eller behålla sitt stånd kan kännas väldigt märkligt, framförallt första gången det inträffar. Och inte nog med att det känns märkligt. Utan det kan även vara rätt osexigt för den du ska umgås med, som utan en förklaring kan missförstå och få för sig att det är hen som är problemet.  

Åkomman, som kallas erektil dysfunktion, är dock inte alls ovanlig. Faktum är att ungefär var fjärde man i Sverige lider av erektil dysfunktion – du är alltså inte ensam! Skulle det inträffa för dig behöver du med andra ord inte vara orolig. 

Därför drabbas du av erektil dysfunktion

Det finns även rätt tydliga förklaringar till varför erektionen ibland inte fungerar som den ska. Är du stressad, orolig eller nervös? Ja, då kan det absolut vara din obalanserade sinnesstämning som ligger till grund för problemet. 

Om du är trött, deprimerad eller mår dåligt kan även det påverka din sexuella förmåga. I vissa fall kan det även bero på sjukdom, så som diabetes, depression och högt blodtryck. Detta är dock mindre vanligt och något du inte behöver vara särskilt orolig för. 

Vill du minska risken för att drabbas av det sexuella hindret kan vi rekommendera dig att minska på alkoholintagen och rökningen, samt undvika läkemedel som påverkar ditt blodflöde. Det finns en hel del saker du kan försöka ändra på som i sin tur kan underlätta och minska på dina problem. 

Jag lider av erektil dysfunktion – vad kan jag göra?

Det är absolut inte ovanligt att erektil dysfunktion känns som en riktig käftsmäll första gången du upplever det. Inte heller andra, eller tredje. Trots att du inte behöver vara orolig har vi medlidande för dig – vi vet hur jobbigt det kan vara, både för dig som drabbas av det och den du är med i stunden. Och det på flera olika sätt. 

Mysstunden förstörs, dålig stämning uppstår, du blir än mer stressad än vad du var innan, och så känns det som att problemet aldrig ska försvinna. Att det blir ett särskilt långvarigt hinder sker dock sällan. Och nu kan du dra en lättnadens suck – idag finns det mycket hjälp att få!

Beroende på hur ofta problemen uppstår för dig kan behandlingen se ut på olika sätt. Utöver att du själv kan försöka ändra på en del av dina levnadsvanor, så som att röka mindre, motionera mer och testa nya sätt att ha sex på finns det även en del läkemedel och andra behandlingar som kan hjälpa. 

Oavsett hur situationen ser ut för dig och vad just du är i behov kan vi, från en gentleman till en annan, rekommendera dig att söka vård om du upplever att det är ett stort problem som sätter käppar i hjulet allt för ofta. Erektil dysfunktion är inte ovanligt att drabbas av, men trots det är det något som kan vara både tryggt och skönt att få bukt på!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *