Erington stylar den moderna gentlemannen – intervju med grundaren Chima Frank

erington skräddarsydda kostymer skjortor byxor
Bild: Elias Tobal - Instagram: @etphotoo

Erington är ett nytt företag inom herrmode med säte i Stockholm. Här hittar du skräddarsydda skjortor och byxor som tillverkas tillsammans med några av de bästa skräddarna i Portugal och England. Genom en personlig konsultation skapar Erington också en kostym som är unik för just dina mått.

För Erington är hantverket i fokus med klassiskt och tidlöst herrmode som den klara ledstjärnan. De vill hjälpa män tillbaka i övertygelsen om att stil trumfar mode.

Vi har intervjuat VD:n Chima Frank på Erington om allt från stilikoner och vanliga stilmissar till vad det är som fascinerar med 1940-talets herrmode.

Berätta om er själva. Vem står bakom Erington? När startade ni företaget?

Vi är Chima Frank och Douglas Bernefjell. Jag hade funderat på att starta ett företag inom herrmode sedan 2017 och 2019 gjorde jag beslutet. Det blev rätt snabbt klart att jag behövde en partner som kunde komma in och sköta sköta den affärsmässiga sidan av företaget och det var där Douglas kom i bilden.

Hur fick ni idén till att starta Erington?

Jag har varit intresserad av herrkläder såväl som idén av en välklädd gentleman så länge som jag kan minnas och det blev starkare i början av tjugoårsåldern när jag fick min första skräddarsydda kostym. Även om det inte var den kvalitetsmässigt bästa kostymen med tanke på tyg och hantverk, var skillnaden i passform i jämförelse med vanliga ready-to-wear kostymer uppenbar.

Med tiden blev jag mer intresserad av klassiskt herrmode, jag började titta på filmer och serier bara för den herrstil som dessa porträtterade och följde såklart också några personer som jobbade inom skrädderibranschen. När jag var mitten till slutet av tjugoårsåldern hade herrkläder och framförallt skrädderihantverket blivit så mycket av en passion att jag insåg att jag visste en del om herrkläder. De flesta av mina vänner bad mig styla dem och då insåg jag att jag gillade att göra detta. Jag beslöt mig för att detta var vad jag skulle älska att göra resten av livet.

Vad är konceptet bakom Erington?

Idén bakom Erington är att styla den moderna gentlemannen med 1940-talets herrstil som inspiration. Tanken är att stil är viktigare än mode, speciellt snabbt mode är något som vi är starka motståndare till. Vi vill se män i bättre sittande kostymer med eleganta detaljer. Vi vill att våra kunder skall ha en subtil elegans och inte vara den mest högljudda i rummet. Slutligen, så vill vi också göra kostymer som håller länge.

Ni erbjuder Made-to-Measure för allt från kostymer, till byxor och skjortor. Hur går processen till när man vill ha något av dessa plagg från er?

Våra skräddarsydda skjortor och byxor kan beställas online genom att välja önskat tyg på vår webbsida och sedan anpassa dem. Vi känner dock att en personlig approach är att föredra och skulle helst möta våra kunder och gå igenom vad de vill ha och kanske ge råd, vilket också är orsaken till att vi erbjuder gratis konsultation till alla potentiella kunder. När vi väl valt tyger och måtten, sänder vi dem till våra skräddare. Våra skjortor tillverkas av våra skräddare i Portugal och det tar vanligen runt 4 veckor från beställning till leverans. Våra byxor och kostymer tillverkas i England och tar vanligen 4-6 veckor från beställning till leverans.

Passformen är av yttersta vikt för oss och vi inspekterar kostymen med kunden när den levererats och vid behov skräddarsyr vi dem vidare här i Stockholm.

Har ni märkt några ändringar i önskemål under den senaste tiden gällande kundernas önskemål?

Några förändringar som vi märkt av är att man vågar pröva nya saker nu. Människor är redo att testa större slag, tredelade kostymer, såväl som kritstrecksrandiga kostymer med ”Pinstripe” eller ”Chalkstripe” mönster. Tidigare var man oroliga för att sticka ut för mycket eller att stilen var reserverad för en viss typ av män.

Vi har sett ett ökat intresse för klassiskt herrmode bland svenska män. I många av kollektionerna bland olika herrmodemärken för våren och sommaren 2021 har inspiration hämtats från 1930- och 1940-talet. Är det något som märks även i de önskemål som finns hos era kunder?

Ja, vi har märkt att människor är mer öppna för stilen från 1930- och 1940-talet. De flesta kanske inte kommer till oss med en sådan kostym i åtanke, men efter att ha pratat med oss och sett hur dessa kostymer ser ut på nära håll är de villiga att ge det en chans. Jag tror att TV har spelat en enorm roll i detta. Många serier och filmer idag utspelar sig på 1920-talet fram till 1940-talet och detta har hjälpt män att bli bekanta med stilen från denna tidsera.

Ni nämner på er hemsida att 1940-talet är ett av de mest eleganta decennierna. Vad är det som fascinerar med detta årtionde?

Jag är övertygad om att de flesta stiliga män anser att stilen på de kostymer som bars under 1940-talet var estetiskt och till konstruktionen överlägsna alla andra årtionden. Kostymerna på 1940-talet bestod av välskurna kavajer och vida slag och byxor med hög midja som inte var för tajta. Valet av de tyger som användes sticker ut i jämförelse med moderna kostymer. Man får intrycket att de flesta kostymer var skräddarsydda för bäraren i motsats till massproducerade.

Om ni skulle nämna ett par stilikoner, vilka skulle ni välja och varför?

The Duke of Windsor (King Edward VIII), Edward Sexton, Gianni Agnelli och David Gandy. Jag skulle även lägga till James Bond här. Även om han är en fiktiv karaktär, kan det inte förnekas att karaktären skapades för att vara en stilig man som inspirerar andra män.

Vilka är de vanligaste stilmissarna män gör sig skyldiga till?

Det finns massor jag ser varje dag, men jag antar att det som får mig vilja gå fram och ändra på saker är när män knäpper den sista knappen på en kavaj, matchar bröstdukar med slipsar, bär bälte och hängslar tillsammans och bär plagg med dålig passform.

Vilka är era 3 främsta tips för män som vill vara välklädda?

Skaffa kostymer med bra passform, om möjligt en tredelad kostym eftersom denna är mångsidig. Skaffa dig ett par Oxfordskor, ett par Derbyskor och ta hand om din fysiska kondition. Jag säger inte att du måste spendera så många timmar i gymmet, men se till att bli i bra fysisk form. Att se bra ut utan kläder är nyckeln till att se bra ut även med kläder på. Du nämnde tre, men jag vill lägga till ytterligare en – bär polotröja. Dessa ser bra ut med kostymer, så väl som med ett snygga par byxor.

Vilka är nyckelplaggen som måste finnas i varje välklädd mans garderob?

Jag skulle säga en tredelad kostym i Navy, en vit Poplin skjorta, en ljusblå Oxfordskjorta, två par byxor med side-adjusters (grå och khaki), ett par svarta Oxforskor, bruna Derbyskor, bruna Chelsea Boots, ett snyggt armbandsur och snygg ytterrock. Vi tycker också att män borde börja bära Norfolk-jackor. Detta plagg har en rik historia och kan bäras under våren och hösten.

Att satsa på made-to-measure är en investering där man satsar på att få en unik kostym som skall hålla väldigt länge. Det kan ge ångest för en del både vid val av material, färger och andra detaljer. Vilka är era tips för de som väljer made-to-measure tjänster för första gången?

Om möjligt, ha en stylingkonsultation där du tillsammans med din skräddare går igenom budget och livsstil för att komma fram till vad du borde kolla på. Investera i enkla och mångsidiga färger till en början, Tredelade kostymer i navy och grått kan kombineras på många sätt, vilket ger dig många olika alternativ till att få användning av plaggen.

Breda slag och dubbelknäppta kavajer och byxor med högre midja samt dubbelslag är detaljer som vi ser allt mer av i herrgarderoberna just nu. Detta är klassiska plagg som alltid hängt med, men som nu blivit mer populära att använda bland män. Är detta något som ni skulle rekommendera att satsa på för den som vill ha en klassisk och tidlös kostym?

Absolut. Det som du beskrivit är i stort sett vårt kännetecken, så om du kommer till oss och bad oss skapa en kostym utan att ge oss några specifikationer, skulle vi skapa en kavaj som faller snyggt och har vida slag och byxor med hög midja, side-adjusters och veck.

Vi ser även att den italienska stilen med okonstruerade kavajer har blivit populärare bland män. Är det något som märks även hos er?

Detta är faktiskt något som vi inte har gjort ännu. Våra kundera tenderar att välja strukturerade kostymer i de flesta fall. Vi skulle älska att skapa mer Napolitanska kostymer och tror att dessa faktiskt skulle vara efterfrågade när vädret blir varmare.

Vilken är den största utmaningen som aktör inom modebranschen?

Den största utmaningen är att män ännu inte ser värdet av made-to-measure och skräddarsydda kläder. Många män förstår inte varför de skall spendera mer på en skräddarsydd kostym när de kan köpa en färdig kostym till en bråkdel av priset. Detta är något som vi försöker ändra på. Du får faktiskt mer för pengarna på lång sikt med skräddarsydda plagg.

Pandemin har påverkat hur vi klär oss då allt fler jobbar hemifrån. Tror ni att detta är något tillfälligt eller tror ni att detta kommer att hänga med även post-covid? Finns fortfarande ett lika stort behov efter att klä sig i kostym?

Jag tror inte att pandemin egentligen ändrar på någonting. De flesta män som bär skräddarsydda kläder gör det för att de älskar det. Jobbet är inte den enda plats där vi vill vara välklädda på. När pandemin är över, kommer de att återvända till evenemang, gå ut på en fin middag, gå ut på dejter och så vidare. Dessa tillfällen kräver att vi är välklädda och välklädda män kommer fortfarande att investera i made-to-measure och skräddarsydda plagg.

Bild: Elias Tobal Instagram: @etphotoo

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *