Ernest Hemingways drink ”Death in the afternoon”

Ernest Hemingway drink death in the afternoon
Bild: The Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

De som känner till något om Ernest Hemingway vet att han gillade drinkar och att hans kreativa talanger resulterade i många alster även på detta område. Om Ernest Hemingways favoritdrinkar har vi skrivit tidigare, men det finns även en annan odödlig drink som faktiskt ibland får bära namnet Hemingway, även om den egentligen heter Death in the Afternoon – efter hans litterära verk med samma namn.

Receptet till drinken kom för första gången allmänheten till kännedom år 1935 i boken So Red the Nose, or Breath in the Afternoon. I boken finns cocktail-recept på en rad kända författare vid denna tidsera.

Boken finns i sin helhet nedan:

1935 So Red the Nose or Breath in the Afternoon

I boken ger Hemingway själv följande instruktioner gällande tillredning av drinken:

”Pour one jigger absinthe into a Champagne glass. Add iced Champagne until it attains the proper opalescent milkiness. Drink three to five of these slowly.”

Sedermera har man sett flera olika versioner på drinken där man ersatt absinten med Pernod. Vill man dock göra drinken enligt originalreceptet duger endast absint blandat med champagne.

Enligt originalreceptet skall Death in the Afternoon tillverkas enligt följande recept:

Death in the Afternoon

Ingredienser:

  • 45 ml absint
  • 120 ml champagne

Tillredning:

  • Häll absint i ett avkylt champagneglas. Tillsätt försiktigt iskall champagne. Avnjut tre till fem av dessa drinkar i lugn takt.

Det sista rådet kan man ta med en klackspark. Speciellt med tanke på att alkoholhalten på den absint som Hemingway använde var ända upp till 75%. Hemingway var även för övrigt känd för att ha väldigt obalanserade och alkoholtunga drinkar.

Om man vill ha en autentisk Death in the Afternoon kan dock rekommenderas en alkoholhalt på minst 65% på absinten. Dessa versioner finns på Systembolaget.

Det var för övrigt kärleken till spanska Pamplona och dess tjurfäktningfestival San Femín som inspirerade till två av Hemingways mästerverk; The Sun Also Rises och Death in the Afternoon. Hemingway var en stor beundrare av tjurfäktningstraditionen och dessa två böcker hade en stor inverkan i att göra Pamplona till den turistattraktion staden är idag.

Ernest Hemingway med vänner i Pamplona sommaren 1926. Hemingway kom första gången till Pamplona redan år 1923 och fattade genast tycke för staden. Bild: Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

Nedan är boken Death in the Afternoon (på svenska, Döden på eftermiddagen) som utkom 1932. Boken handlar om de ceremonier och traditioner som omger Spansk tjurfäktning och ger en inblick i tjurfäktningens historia. Den innehåller också djupare resonemang om rädsla och mod.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *