Eton lanserar skjorta i Giza 45-bomull

Svenska skjorttillverkaren Eton lanserar sin lyxigaste och mest ambitiösa skjorta hittills, i Giza 45-bomull. Med ett pris på 2.799 kr är skjortan såvitt vi vet den dyraste konfektionsskjortan från ett svenskt märke någonsin (att jämföra t.ex. med ungefär 2.000 kr för en skjorta från Götrich).

Svaret ligger i materialet. Giza 45 kan sägas vara bomullens svar på kashmir. Det var i början på 1800-talet som mannen som kallats ”det moderna Egyptens fader”, Muhammed Ali Pasha, bestämde sig för att landet skulle satsa på bomullsodling. Efter några år med sämre resultat bestämde Muhammed Ali sig för att plantera västindisk Sea Island-bomull i Egypten.

eton skjorta
Giza 45-skjortan är en klassisk businesskjorta. Foto: Eton.

Det skulle visa sig att en liten del av Nildeltat var perfekt anpassat för bomullsodling och Egyptens Giza-bomull kom att bli en värdig konkurrent till Sea Island om titeln världens bästa bomull. Det är de mycket långa, tunna men ändå starka filerna som ger det färdiga tyget en oöverträffad naturlig lyster och mjukhet.

Eton har valt ett tyg i klassisk twillväv med ett diskret mönster, och kompletterat med knappar i tjock pärlemor. I övrigt är skjortan en klassisk business-skjorta med enkelmanschett och cutaway-krage. Skjortan kommer i två passformer – slim och contemporary – och fyra färger: vit, blå, rosa och svart.

Eton har den senaste tiden lanserat flera limited editions av skjortor – t.ex. en smokingskjorta med Swarovski-kristaller och The Index Shirt, broderad med börsens klassiska bull & bear-symboler. Även om fantasin uppskattas uppskattar vi återgången till skjortans grunder och fokus på material.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *