Ett besök hos Breitling Nordic i Stockholm

Breitling Sverige
Stefan Stojilkovic, After Sales Service Manager på Breitling Nordic.

Visste ni att lyxklockmärket Breitling har en helt egen märkesverkstad i Stockholm, som är helt dedikerad till service av deras egna klockor? Detta torde vara rätt unikt när det gäller klockor inom lyxsegmentet eftersom det är rätt vanligt att bli tvungen att skicka iväg sin klocka till utlandet ifall man vill ha service från en auktoriserad märkesverkstad med alla delar tillgängliga på plats. Idag stiftar vi närmare bekantskap med Breitlings officiella servicecenter som är beläget i Täby i Stockholm.

Breitlings klockor är bland de mest eftertraktade i världen bland klockälskare och samlare, kanske främst tack vare sina tekniskt avancerade pilotklockor. Ända sedan företaget grundades har Breitling försvarat sin position som klockleverantör till världens flygväsen och är idag bland annat officiell leverantör till AOPA (Aircraft Owner and Pilots’ Association). Klockan har också länge varit standardutrustning i många flygvapen (bland annat det svenska).

Kronografen Navitimer är kanske den mest ikoniska av alla de modeller som lanserats av Breitling. Breitling Navitimer lanserades år 1952 och var specialdesignad för piloter och kunde användas för att förbereda flygningar, kontrollera flygrutter och beräkna hastigheter samt bränsleförbrukning. Detta ikoniska ur är ett av världen mest kopierade armbandsur efter Rolex och mycket intressant för samlare runtom i världen.

Den första Navitimern från Breitling år 1952. Bild: PPR/Breitling

TransOcean Unitime och Cosmonaute Chronograph är två andra kända armbandsur från Breitlings tidslinje. Cosmonaute Chronograph som lanserades år 1962 var en version med tjugofyratimmars visning av Navitimeruret och blev en toppsäljare efter att astronauten Scott Carpenter bar detta armbandsur när han sköts iväg i rymdkapseln Aurora 7.

Reklam för Navitimer Cosmonaute från 1963, som det första Schweiziska armbandsur använt vid rymdfärder år 1962. Bild: PPR/Breitling

Breitling är dock inte känt endast för sina pilotur. Redan i slutet av 1950-talet kom en kollektion med professionella dykarklockor med namnet Breitling Superocean. Denna linje var en pionjär på många sätt och vis, inte minst tack vare designen. Denna modell var nämligen den första som hade den numera så eftertraktade Panda-urtavlan. Även om Superocean från första början tillverkades med tanke på professionella användare blev klockan snabbt populär även bland fritidsdykare och andra klockentusiaster. Modellen hör ännu idag till Breitlings flaggskeppslinjer.

Breitlings SuperOcean 1004 från 1958. Bild: PPR/Breitling

Med andra ord är det något alldeles speciellt att få tillfälle att bekanta sig med det hantverk som utgjort en så stor del av klockhistorien på plats hos en märkesverkstad. Där kan man verkligen se hur många delar ett mekaniskt kvalitetsur består av och varför dessa hantverk har en hel annan prisnivå än många av de quartsur som finns på marknaden. Ett besök hos en märkesverkstad är något som varje klockälskare borde få uppleva.

breitling verkstad stockholm

Fredrik Taube, Sales Manager för Breitling Norway & Denmark i de allmänna utrymmen där man tar emot kunder när de personligen levererar sina klockor för service.

När man kommer in till Breitling Nordic finns ett fullskaligt flygplan upphängt i Breitlings färger.

Här finns även några av Breitlings mest ikoniska klockor utställda. På bilden återfinns några av de nyaste lanseringarna från Breitling i form av Navitimer 8 och en nya klocka från Premier-linjen.

Här kan man också ta del av bland annat reklamaffischer från Breitlings långa historia.

Vidare till själva reparations- och serviceutrymmena. En av de modeller som kom in för service under besöket var detta urverk från Chronomat 44-serien. Breitling Chronomat B01 lanserades år 2009 och har ett egentillverkat, så kallat ”in-house” urverk.

Detta urverk har 47 rubiner, genererar 28800 vph och har cirka 70 timmars gångreserv och funktionalitet för datum och kronograf. Breitling Chronomat B01 är i likhet med alla andra Breitlingklockor kronometercertifierad (COSC). Denna har klocka i stål har detaljer i 18 karat roséguld.

Service av ett mekaniskt kvalitetsur kräver specialister. Hos Breitling Nordic i Täby finns ett 20-tal anställda. Ett 10-tal urmakare, säljare samt administration.

breitlings verkstad i stockholm

Stefan Stojilkovic, After Sales Service Manager på Breitling Nordic, förevisar olika skeden vid service av en Breitlings klockor.

Testutrustning för tryckmätning, vattenskydd och gångresultat.

En viktig del av servicen hos flera av Breitlings klockmodeller är test av den miniatyrsändare med antenn som finns i nedre delen av boetten. Prototypen till Breitling Emergency presenterades på Baselmässan år 1988. Under normala förhållanden har miniatyrsändaren en räckvidd på upp till 160 km från flyg på en höjd av 6000 meter.

Modellen Emergency finns under kategorin ”Instruments for Professionals”, men finns även tillgänglig för privatpersoner som inte har flygcertifikat. I samtliga fall måste det skrivas ett avtal där man går med på att stå för fulla kostnader och konsekvenser om man aktiverar nödsändaren utan att befinna sig i en nödsituation.

Hos en märkesverkstad bör naturligtvis finnas originaldelar till de olika modellerna.

Tvätt- och torkutrustning för klockornas olika delar.

En viktig del av servicen på Breitlings ur är att man får till exakt den slutfinish som den hade när man en gång köpte klockan. Även detta är ett petnoga jobb som kräver olika typer av verktyg beroende på om klockans delar skall ha t.ex. en matt eller glansig finish. Eftersom en klocka ofta innehåller båda delarna är även detta något som görs med största noggrannhet.

En Breitlings servicecenter krävs det att urmakarna håller sig uppdaterade gällande all den kunskap som behövs i jobbet. Utvecklingen är snabb i denna bransch och för att ligga i täten gällande denna utveckling behövs en förmåga att hela tiden utvecklas och hålla sig uppdaterad. Här en bild från Breitlings utbildningsrum.

Förevisning av några av Breitlings modeller.

Det ikoniska Navitimeruret här i form av Navitimer 01 i borstat och polerat stål.

Baksidan på boetten är i repskyddat safirglas som visar det snygga mekaniska urverket ”in action”.

Här är Breitling Chronograph 42 från deras dressade Premier-linje.

En modell som fick stor uppmärksamhet när den lanserades i början av fjolåret var serien Navitimer 8, en modern nytolkning av den klassiska Navitimern.

Som sagt är det mycket intressant att ta del av det jobb som görs för att underhålla ett kvalitetsur. Klockentusiasten har med stor sannolikhet stora insikter i ett mekaniskt urverks olika beståndsdelar och vilken typ av service som behövs för att underhålla dessa. Det är ändå värt att bekanta sig med det arbete som görs hos dessa märkesverkstäder för att få en insikt i hur noggrant allt detta genomförs.

Allt jobb görs med en klinisk noggrannhet med många olika verktyg för service och testning. Den som aldrig satt sin fot i en märkesverkstad kommer med stor sannolikhet att förvånas över alla de skeden som ingår i servicen. Här lämnas inget åt slumpen och det känns tryggt att veta. Speciellt för den som har ett Breitlingur eller som planerar att köpa ett kan ett besök på verkstaden rekommenderas. Men även i övrigt är det något att uppleva om man som mig är en klockentusiast.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *