Ett besök hos nyöppnade NK Skrädderi

NK Skrädderi Frederik Andersen

Att intresset för kvalitetsplagg ökat under de senaste åren har vi kunnat konstatera redan i flera av våra tidigare inlägg. Som en del av detta har vi också kunnat se ett ökat intresse för skräddade plagg med större krav på de ändringsarbeten och justeringar som skall utföras på dessa. Idag tar vi er med på ett besök hos NK Skrädderi som öppnade i de nya varuhusytorna på NK Parkaden under hösten.

Nordiska Kompaniet har en lång och anrik historia inom skrädderitjänster. Här fanns redan vid starten år 1915 det Engelska Herrskrädderiet där skräddarmästarna tog emot kunderna i vita rockar och bjöd på en torr liten sherry medan de provade ut kläderna.

Interiörer från NK publicerade som exempel på ”det moderna varuhuset” i tidskriften Hela världen år 1918.

I slutet av 1960-talet började dock förändringarnas vindar blåsa inom modebranschen och den kostsamma servicen ifrågasattes. Det ledde så småningom till att båda de exklusiva avdelningarna NK Franska och det Engelska Herrskrädderiet trappades ner för att slutligen upphöra.

Det Engelska Herrskrädderiet hade länge varit en av de viktigaste länkarna för den inspiration som hämtades in gällande den brittiska skräddarkonsten i Sverige. Detta blev starten på en ny era för Nordiska Kompaniet där den tidigare så markerade klasstämpeln blev allt mindre märkbar.

Interiör från det Engelska Herrskrädderiet på Nordiska Kompaniet år 1943.
Man i smoking på Engelska Herrskrädderiet år 1929.
Modeteckning från 1940-talet från NK:s arkiv av en man i smoking med vit smokingkavaj och cigarett i handen från det Engelska Herrskrädderiet på NK. Dessa illustrationer hade en viktig roll i att förevisa det senaste modet för kunderna vid besök hos skrädderierna under den första delen av 1900-talet.

Nu har Nordiska Kompaniet dock åtminstone delvis gått tillbaka till sitt ursprung genom en ökad satsning på skrädderitjänster.

Nya NK Skrädderi

I september förra året slog Nordiska Kompaniet upp dörrarna till de nya varuhusytorna i NK Parkaden. Det var en historisk händelse då NK Stockholm för första gången växte utanför det egna huset på Hamngatan. Bland de första att öppna var NK Skrädderi som drivs av Frederik Andersen från A.W Bauer & Co.

Det idag över 150 år gamla skrädderiet A.W Bauer & Co är specialiserade på klassiska herrkläder medan man på NK Skrädderi i Parkaden främst erbjuder klassiska ändringar, måttsytt och till och med färdiga plagg under NK:s varumärke, både för damer och herrar. NK Skrädderi erbjuder även så kallad Laundry Service med inlämning och avhämtning i skrädderiet.

I bakre delen av skrädderiet finns en lounge måttagning och tygval eller för mätning till ändringar på befintliga kostymer.

Bakgrunden till NK Skrädderi var att man ville göra hantverket attraktivt igen och därför började man med att se över vilka behov som fanns i Stockholm och speciellt på NK gällande dessa tjänster. Här kom man fram till att det saknades en lättillgänglig ateljé och att de ändringskrädderier som fanns inte hade en speciellt hög status. Många drivs i nedgångna lokaler och med tvivelaktig service. Det är kanske inga ställen man så gärna placerar någon av sina mest exklusiva och dyra plagg hos.

Hos NK Skrädderi utgick man ifrån det bemötande man själva skulle vilja ha vid ett besök och handplockade de bästa skräddarna för ändringsarbeten och justeringar. Tillsammans med en välkomnande och proffsig rådgivning skall detta vara ett ställe där man garanteras bästa möjliga service gällande detta hantverk.

Ändringsarbetet sker öppet inför kunderna genast när man kommer in i skrädderiet och här kan man ta del av det arbete som de erfarna skräddarna utför.

Frederik Andersen förevisar Loro Pianas exklusiva kostymtyger.

Även om fokuset i NK Skrädderi främst ligger på skräddarändringar kan man här även få måttsydda kostymer, byxor och blazers efter egna mått och önskemål.

Här beror prislappen till stor del på det tyg man väljer. En kostym har ett utgångspris på drygt 10 000 kronor, men med exklusiva tyger från Loro Piana kan man räkna med ett högre pris. Leveranstiden för en kostym ligger på ungefär sex veckor.

Under besöket fick jag mina mått tagna för en måttsydd skjorta. En skjorta kostar runt 2000 kronor beroende på tyg och här är leveranstiden runt fem veckor.

Tygböcker och olika modeller av skjortkragar att välja på vid beställning av måttsydda skjortor.

Frederik Andersen sammanställer mina mått. Det finns många saker att beakta vid valet av en måttsydd skjorta. Förutom kragmodell, färg och tygkvalitet, skall även bland annat modell och färger på knappar och manschett väljas.

Närmare bild på valen bland tyg och skjortkrage.

Om A.W. BAUER & CO

A.W Bauer & Co grundades 1863 av John W Bauer. På den historiska kundlistan återfinns bland andra August Strindberg och Gösta Ekman. Idag drivs skrädderiet av danskfödde Frederik Andersen och Martin Ekolin, som båda skolats hos Savile Row-skräddaren Henry Poole & Co i London. Skrädderiet är specialiserat på klassiska herrkläder som kostymer, smokingar, frackar och överrockar.

A.W Bauer & Co fyller 155 år detta år och är det enda skrädderiet i sitt slag i Skandinavien – ett skrädderi där samtida kläder måttbeställs och görs för hand, och där man använder tradition och klassiska hantverkstekniker för att utveckla helt unik konfektion i nära samarbete med kunden.

På A.W Bauer & Co läggs stor vikt vid det moderna och det skandinaviska, men det personliga uttrycket är lika viktigt.

Danskfödde Frederik Andersen hade haft ögonen på skrädderiet under en tid när han för 15 år sedan, efter viss övertalning, lyckades få en plats som lärling. Frederik, som redan då var en erkänd skräddare, fick dock börja med villkoret att han lärde om allt från början, och löfte att alltid göra som ägarna sa.

Frederik Andersen.

Frederik var ambitiös och lärde sig snabbt arbetssätt och tekniker. Därifrån utvecklade han sedan en helt egen stil, djupt rotad i det klassiska skrädderiet men med en känsla för det moderna, tidlösa och skandinaviska.

Mårten Ekolin.

2009 tog han och Mårten Ekolin över som nya ägare för A.W. BAUER &CO. Sedan dess har A.W. BAUER &CO fortsatt att utvecklas tillsammans med sina kunder och idag är man Skandinaviens enda moderna skrädderi som satsat på klassiskt hantverk i en modern förpackning. Bland kunderna finns numera flertalet erkända entreprenörer inom parfym, mode, fastigheter, finans och arkitektur.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *