Ett besök på Waldorf-Astoria år 1903

Waldorf Astoria 1920
Illustration av middag hotellet Waldorf-Astoria i New York år 1896.

Fram till mitten av 1800-talet var de lyxhotell som vi ser idag en sällsynthet. Resenärer stannade ofta på pensionat och mindre hyresrum inne i städer medan de var på väg. Men i takt med att antalet resenärer ökade och övernattningarna blev allt kortare blev det opraktiskt – man behövde mer moderna hotell.

Två av de första och mest grandiosa hotellen blev byggda i de städer som växte fram i snabb takt i USA. Tremont House i Boston invigdes år 1829 och skulle åtföljas av Astor House i New York, som blev stadens allra första lyxhotell när det blev färdigt år 1836.

Astor House i New York år 1862.

Hos båda dessa hotell fanns tidigare otänkbar lyx som fungerande värme, ventilation, sanitet och gasbelysning. Här fanns också rum som gick att låsa, gratis tvål och matsalar med speciella menyer för gästerna.

Några av de tidigaste bland de större hotellen i Europa byggdes i närheten av järnvägsstationer. Det första järnvägshotellet i London var North Euston Hotel som byggdes 1841 och kom även The Grosvenor Hotel när det färdigställdes år 1861. Hotellet finns kvar ännu idag på samma adress.

Flera hotell runtom i Europa byggdes också för att inhysa alla besökare som skulle delta i mässor. Londonutställningen 1851 var världens första världsutställning som hölls i nybyggda Crystal Palace i Hyde Park. På utställningen fanns 14 000 utställare från 94 länder från Storbritannien och dess kolonier, Europa och USA. Utställningen pågick i sex månader och besöktes av över 6 miljoner personer. Utställningen blev det stora genombrottet för de moderna mässorna och åren 1875 till 1915 har också benämnts ”The Golden Age of the Great Exhibitions”.

Illustration av interiören av Crystal Palace under världsutställningen i London år 1851.

Grand Hôtel du Louvre i Paris var ett annat mäktigt hotell som byggdes med tanke på mässbesökare. I detta fall Parisutställningen år 1855. Det var ändå Le Grand Hotel som skulle komma att tjäna som förebild för de lyxhotell som kom fram i slutet av 1800-talet. Le Grand Hotel, som idag går under namnet InterContinental Paris Le Grand Hotel, invigdes år 1862 och lät byggas av de förmögna bröderna Isaac & Émile Pereire.

Illustration från Grand Hôtel du Louvre i Paris år 1870. Här syns den mäktiga inglasade ingången dit man kunde ta sig med häst innan man checkade in hos hotellet.
Le Grand Hôtel, Paris, 1886. Bild: Tekniska Museet.

Hotellet var en del av större ombyggnad av Paris som ägde rum under 1860-talet och byggdes i enlighet med de föreskrivna stilregler som fanns, med bland annat mansardtak. Här fanns nymodigheter som hiss, något som för första gången visats upp på New York-mässan år 1854. Hotellet hade hela 800 rum fördelat på fyra våningar för gäster och ytterligare en hel våning för betjänter.

Även här pratar man numera i termer av The Golden Age of Hotels för att beskriva den tidsera när de stora och lyxiga hotellen växte fram runtom i världen.

Redan under 1800-talet var det ändå amerikanerna som ledde utvecklingen. Speciellt den snabba tekniska utvecklingen inom elektricitet och badrum. The Waldorf Astoria var det första hotellet i världen som blev helt elektrifierat och som kunde erbjuda toalett i varje rum för gästerna.

Bland ett av kriterierna när lyxhotellet Savoy i London uppfördes 1889 var att det skulle finnas minst ett badrum för varannat sovrum, en idé som alltså rätt långt inspirerats av alla européer som kunde vittna om alla de bekvämligheter som man hittade hos hotellen i USA.

Inspiration från Waldorf-Astoria

Idag hämtar vi inspirationen från Waldorf-Astoria som det såg ut där fram till 1929. Numera är lyxhotellet Waldor-Astoria beläget på 301 Park Avenue på Manhattan i New York, men ursprungligen fanns det i korsningen av Fifth Avenue 34th Street där Empire State Building står idag. Hotellet fanns där från att det grundades år 1893 fram till år 1929. På nuvarande adress har Waldorf-Astoria funnits sedan 1931.

Waldorf Hotel år 1893.

Det är i boken Waldorf-Astoria, New York från 1903 där George Boldt tar oss med på en upptäcktsfärd genom hotellet som det såg ut vid denna tidpunkt.

Incheckning vid hotellet.

Huvudfoajén på hotellet.

Västra foajén.

Biblioteket, eller ”The Red Room” som det även kallades.

Läsesalen.

”Palm Garden” på Astoria.

Marie Antoinette rummet.

Restaurangen. Det är också härifrån illustrationen överst kommer ifrån, vilken visar en middag år 1896.

Vardagsrummet från den italienska sviten.

Sovrum i grekisk stil.

Sovrum i Pompejisk stil.

Sovrum i kolonialistisk stil.

Dubbelsovrum.

Ett så kallat ”Drawing Room” i en av sviterna. Drawing Room är en historisk term för ett rum där gästerna kunde underhållas. Numera används vardagsrum för detta utrymme i ett hem.

Gentlemen’s Cafe på Waldorf-Astoria. Ännu långt in på 1900-talet var det vanligt med åtskilda utrymmen för kvinnor och män. Som ett exempel kan nämnas Simpson’s-in-the-Strand vid anrika Savoy, som är en av Londons äldsta traditionella engelska restauranger. Där var kvinnor förbjudna att äta ända fram till år 1986.

Den stora balsalen.

Turkiska salongen.

Det fanns även barberare i deras alldeles egna Barber Shop.

Benjamin Falkes konstutställning på Astoria.

Diskmaskinerna hos Astoria.

Bild från köket.

Utrymme för klädtvätt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *