Ett fönster mot världen – en god historia No. 8

År 2016 presenterade Eriksberg det första avsnittet i kampanjserien En God Historia där man reser landet runt och möter personer som har gått sin egen väg i livet. Resultatet är en serie porträtt med vitt skilda livsöden där alla ändå har en sak gemensamt – de bär alla på en god historia. Historier som berör och som visar hur man genom envishet och en stor tro på det man gör kan övervinna svårigheter.

Bryggeriet Eriksberg grundades 1864 och med snart 155 år av öltillverkning har man en helt egen god historia att berätta. Det var dels detta som var bakgrunden till den serie som nu kommit fram till den åttonde delen. Denna gång är huvudpersonerna Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska Stockholm, ett av världens högst ansedda museum tillägnat fotografiets fantastiska värld.

Fotografiska öppnade i Stockholm 2010 och blev genast en succé, men vägen till framgång var långtifrån lätt. Från drömmen om att skapa ett rum där fotografier fick komma ut i ljuset till själva öppningsdagen mötte man på många hinder, med allt från finanskris till en tvivlande omgivning. Men genom envist arbete och kreativa metoder nådde man slutligen målsättningen.

Fotografiska har numera ett stort nätverk av världsledande fotografer, och sedan öppnandet har Fotografiska skapat mer än 170 utställningar med verk av ikoner som Annie Leibovitz, David LaChapelle, Irving Penn och Andres Serrano samt många unga, lovande fotografer.

Genom att ta ställning i kontroversiella frågor och ta betydligt större ansvar än vad konstinstitutioner normalt gör har Fotografiska haft ett tydligt inflytande och spelat en aktiv roll i det svenska samhället. Museets mål är enkelt: att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan – för att inspirera till en mer medveten värld.

Det finns mycket att lära av denna historia. En av lärdomarna är att man aldrig skall nedvärdera sina drömmar om man har något som man brinner för. Man skall heller inte lyssna för mycket på sin omgivning och de kritiker som påstår att det man tror på är omöjligt. I de flesta fall handlar det om hårt arbete och ett kreativt och unikt genomförande av idén som är nyckeln till framgång, precis som i fallet med Fotografiska.

Ta del av denna goda historia i videon nedan.

Detta inlägg innehåller reklam från Carlsberg.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *