Exceptionellt sällsynt klocka från Audemars Piguet på Important Timepieces

Audemars Piguet kronograf 5518

Inför den internationellt uppmärksammade klockauktionen Important Timepieces den 12 november presenterar auktionshuset Bukowskis nu ett exceptionellt sällsynt armbandsur från Audemars Piguet, en av världens främsta klocktillverkare.

Klockan är en kronograf i stål från 1960 med referens 5518. Enligt Audemars Piguet arkiv producerades enbart 307 armbandsur med kronograf under företagets första verksamma sekel och endast 52 av dessa klockor tillverkades i stål. Klockorna såldes mellan 1930 och 1962 och det går bara att spekulera i hur många som finns kvar idag.

Bukowskis klockauktion Audemars Piguet

Det vi vet är att Audemars Piguet kronografer från denna tidsperiod sällan förekommer på andrahandsmarknaden och en i stål förekommer i det närmaste aldrig, säger Carl Palmegren, ansvarig specialist på klockor.

Auktionens Audemars Piguet tillhör den mycket sällsynta referensen 5518 som enbart tillverkades i nio exemplar mellan åren 1951 och 1962. Den första, i guld, levererades till USA men de resterande åtta i stål har aldrig sålts på öppna marknaden utan gavs av Audemars Piguet till vinnaren i skidtävlingen Epreuves internationales de ski i Le Brassus mellan åren 1957 och 1962. Efter Audemars Piquets undersökningar har ingen av dessa klockor förekommit i varken privata samlingar eller på auktion på flera årtionden, tills nu.

Bukowskis audemars

Denna tidigare okända skatt tilldelades den svenske skidåkaren och backhopparen Bengt ”Silver-Bengt” Eriksson efter hans seger i Le Brassus 1960. Bengt Eriksson tog år 1956 ett sensationellt OS-silver i Nordisk Kombination och kallades därefter för ”Silver-Bengt”. Det var ursprungligen inte tänkt att han skulle medverka men kom trots allt med för att Sverige skulle vara representerade i grenen. Väl där överraskande han världen och lyckades ta andraplatsen.

Audemars Piguet 5518

Med hjälp av Audemars Piguets arkiv bekräftas det att klockan är den som gavs till Bengt ”Silver-Bengt” Eriksson, vidare bekräftar arkivet även att klockan levererades som den ser ut idag med en boett i stål, tryckknappar i guld, en vit urtavla med applicerade XII och VI romerska siffror samt mindre indextrianglar i guld och en tachymeterskala i miles.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *