Exklusiv ölnyhet från Brooklyn Brewery – Palenque kommer endast till Sverige utanför USA

Brooklyn palenque ölnyhet

En ny exklusiv öl från Brooklyn Brewery släpps i limiterad upplaga på Systembolaget imorgon den 23 mars. Palenque är en syrlig öl med key lime och en touch av salt, som sedan lagrats i sällsynta mezcal-fat. Utanför USA är Sverige det enda land där ölen lanseras.

Namnet Palenque har sitt ursprung i de små destillerier där mezcal tillverkas. Dessa destillerier kallas lokalt för just palenque. De flesta palenques i Oaxaca-regionen i Mexiko är belägna långt upp i bergen och det är här mycket av den bästa agaven odlas och skördas för att framställa mezcal.

Brooklyn brewery palenque ölnyhet mars 2021

Mezcal är släkt med tequila, men här röks agaven och kokas under jord. Denna teknik ger mezcal en anmärkningsvärd rökighet.

– Mezcal är förmodligen min favoritsprit. Den kan vara underbart komplex. 
I Brooklyn Palenque kan du verkligen känna smaken av mezcal i bakgrunden men utan att den tar över från den unika smaken av key lime, säger 
Garrett Oliver, Bryggmästare, Brooklyn Brewery.

Öl lagrad på Mezcal-fat

Mezcal-fat är mycket ovanliga, troligtvis är majoriteten av den mezcal som framställs aldrig i kontakt med trä. I dessa sällsynta fat har Palenque som är en unik suröl lagrats. Fatlagringen tillför en smak av vanilj och kokosnöt samt en lätt rökighet.

Key lime har en tydligare tropisk arom än vanlig limefrukt och det gör att du möts av en tropisk smakstorm när du dricker Palenque. En tillsatts av lite salt ger ölen en härligt rundad sötma. 

Finns endast i Sverige utanför USA

När flaskorna når hyllorna på Systembolaget i slutet av mars gäller det att vara snabb. Palenque är en del av bryggeriets experimentella serie av öl och kommer i en exklusiv mycket begränsad upplaga på endast 840 flaskor. Palenque finns då bara att få tag på i Sverige utanför USA.

– Den närmsta jämförelsen med en cocktail, och den är faktiskt väldigt nära, skulle vara en Mezcal Margarita med bara en touch salt på kanten av ditt glas. Denna öl är en absolut stjärna med mat, särskilt skaldjur och mat från grillen. Jag kan inte vänta tills att jag får prova Palenque med en toast skagen! Säger Garrett Oliver.

Palenque finns tillgänglig från den 23.3 i utvalda butiker på Systembolagets tillfälliga sortiment. Ölen har artikelnummer 14021-01 och ett pris på 149 kronor. Den har en alkoholprocent på 8,7% och kommer i en 750 ml stor korkflaska.

Om Brooklyn Brewery

Brooklyn Brewery är ett amerikanskt hantverksbryggeri från Brooklyn, New York. Bryggeriet grundades av Steve Hindy och Tom Potter 1988 och har sedan dess växt till ett globalt varumärke som har Sverige som sin största exportmarknad.

Brooklyn Brewery räknas till en av pionjärerna av den amerikanska hantverksöl-revolutionen. Under ledning av en av ölvärldens mest ikoniska bryggmästare, Garrett Oliver, experimenterar Brooklyn Brewery ständigt kring öl och mat i kombination.

Garrett Oliver är vida känd för sin sofistikerade personliga stil, hans inspirerande föreläsningar om ölens historia och konsten att brygga, hans omfattande kunskaper om filmer och litteratur och hans två hattar.

Han är också bryggmästare på Brooklyn Brewery, chefredaktör för The Oxford Companion to Beer, författare till The Brewmaster’s Table och vinnare av 2014 James Beard Award for Excellent Wine, Beer or Spirits Professional.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *