Martin Bergström designar exklusiv smyckeskollektion för Skultuna

nya smyckeskollektion från Skultuna vintern 2020

Skultuna Mässingsbruk grundades av Karl IX år 1607 och i över 400 år har Skultuna tillverkat föremål av mässing, alltid med samma känsla för tidlös design och tidlös kvalitet. Inom herrmode är Skultuna främst för sina tidlösa manschettknappar, armband och smycken. Även inom inredning har Skultuna en mängd snygga prylar.

Nu meddelar Skultuna att de snart lanserar en smyckeskollektion i samarbete med designern och konstnären Martin Bergström.

Ny kollektion – Skultuna Opaque Object

Den internationellt erkända designern och konstnären Martin Bergström har med sitt unika design- och formspråk skapat en tidlös smyckeskollektion tillsammans med Skultuna, Opaque Object, inspirerad av rymdens atmosfär och växten Bolmört.

Skultuna ny kollektion smycken vinter 2020

Opaque Objects lanseras den 24 november och finns bland annat att köpa i Skultunas Concept Store i Stockholm, Göteborg samt online.

Exklusiva smycken för män och kvinnor

Skultunas Mässingsbruk inledde för ett år sedan ett samarbete med den mångfacetterade designern och konstnären Martin Bergström. Projektet, om en unik smyckeskollektion, har långsamt utvecklats och organiskt växt fram tillsammans med Skultunas designteam.

nya armband från Skultuna vintern 2020

Den nya kollektionen, Opaque Objects, består av exklusiva halsband, armband, örhängen, manschettknappar och ringar för herr, dam samt unisex.

I sitt skapande har Martin använt sig av mässing och silver, som är Skultunas blanka och klassiska signum. Samtliga smycken kommer i tre utföranden: guld, silver och mattsvart.

Ytterligare en ny kollektion för hemmet på väg

Samarbetet mellan Martin Bergström och Skultuna är långsiktigt och redan nästa år lanserar de tillsammans med en kollektion för hemmet.

martin bergström skultuna

– För Opaque Object ville jag sammanfläta Skultunas 400 år av historia och tradition. Jag grävde i Skultunas arkiv och fann historien om platsen och omgivningarna runt Skultunas bruk samt fick svar på varför Karl IX valde just denna plats för att anlägga mässingsbruket. Mystiken med gravplatserna från Järnåldern, närheten till Svartån och de djupa skogarna, historien och traditionerna runt bruket inspirerade till att knyta det samman med min design och estetik. Arkiven ledde mig bland annat till en meteorit som slog ner några mil från Skultuna den 28 juni 1876. Meteoritnedslaget skedde kring klockan 11.32 och syntes från Mora till Oslo och Stockholms skärgård i öst, säger designer och konstnär Martin Bergström.

Martin har byggt alla produkter i modeller, som sedan har överförts digitalt. Under skapandet av kollektionen hittade Martin sin favoritblomma Bolmört, som blev utgångspunkten till halsbandet. Själva strukturen är inspirerad av Bolmörtsfröna, som ligger i jorden i hundra år för att vänta på att kanske få gro.

nya smycken från Skultuna under 2020

Skultuna står för hantverk och tradition. Att få vara en del av traditionen och ta med den in i framtiden med är mycket hedrande. Med en levande historia som är öppen för bäraren att skapa är Opaque Object en tidlös kollektion – något att bevara och älska, fortsätter Martin Bergström.

Öppnar för nya marknader

smycken från Skultuna nyheter 2020

Samarbetet mellan Martin Bergström och Skultuna är en synergi som öppnar för nya marknader och möjligheter. Båda har lång erfarenhet av exklusiv design och skapande av klassiska och stilrena smycken som ska hålla över lång tid.

Vi är mycket stolta över samarbetet med Martin, som har djupdykt i brukets, över 400-åriga historia, och funnit en rad spännande saker och händelser som inspirerat honom under resans gång. Martin har lyckats få med Skultunas blodomlopp i formgivningen, säger Viktor Blomqvist, vd Skultuna.

Snart tillgängligt

Opaque Objects finns att köpa i Skultuna Concept Store i Stockholm och Göteborg, Skultuna Flagship Store i Skultuna samt på NK och Åhléns. Kollektionen finns även online www.skultuna.com från 24 november. Pris från 598 kronor.

Skultuna Mässingsbruk grundades av Karl IX år 1607 och är fortfarande beläget på exakt samma ställe i Västmanland. I över 400 år har Skultuna tillverkat föremål av mässing, alltid med samma känsla för tidlös design och tidlös kvalitet skapar Skultuna idag morgondagens antikviteter i samarbete med den internationella designereliten. www.skultuna.se

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *