Expertens tips för val av rätt solglasögon i sommar

rätt solglasögon sommaren 2019

Genom att använda rätt solglasögon skyddas ögonen från de farliga UV-strålarna samtidigt som synförmågan förbättras. Att köpa solglasögon kan dock vara en djungel med mängder av faktorer att ta hänsyn till. Här ger Rune Brautaset, optiker och docent på Karolinska Institutet, sina bästa råd inför valet av solglasögon i sommar.

Precis som huden påverkas också ögonen av den farliga UV-strålningen från solen. För mycket ljus kan ge både akuta problem i ögonen och ögonsjukdomar på längre sikt, något som solglasögon skyddar mot. Men det finns även fler faktorer som man behöver tänka på.

Det absolut viktigaste är att köpa CE-märkta solglasögon eftersom de garanterat skyddar mot UV-ljus. Det gäller oavsett om man köper sina solglasögon på nätet, hos optikern eller på bensinstationen, säger Rune Brautaset. Vidare måste solglasögonen vara tillräckligt stora för att täcka sidorna av ögonen mot strålningen. Därefter kan man börja se på glasets färg, hur mörka glasen ska vara eller på egenskaper så som polariserande glas.

Även om samtliga solglasögon inom EU är CE-märkta och skyddar mot strålning finns det stora skillnader i kvalitet på glasen. Det visar sig främst genom kontrast, reflexer och färgåtergivning. För att kunna välja rätt solglasögon behöver man därför veta när och var de ska användas. Det finns exempelvis solglasögon som passar bäst på sjön, på golfrundan eller för bilkörning.

Att småbarn använder solglasögon är extra viktigt eftersom deras ögon är känsligare än vuxnas. Det innebär också att repiga eller buckliga glasögon är direkt farliga för barn då dessa kan läcka UV-strålning. Småbarn ska börja med solglasögon så snart de bara kan behålla dem på.

Här är Rune Brautasets tio bästa råd vid val av solglasögon:

1. Köp alltid solglasögon inom EU. Då får du garanterat CE-märkta glas med fullgott UV-skydd oavsett tillverkare, kvalitet och prisklass. Att köpa solglasögon från okontrollerade strandförsäljare är däremot inte att rekommendera.

2. Var extra noga med att bära solglasögon på sjön eller vid stranden då vattnet reflekterar ljuset. Annars kan smärtsamma småsår uppstå på hornhinnan vilket kallas snöblindhet. På lång sikt kan UV-strålarna även ge åldersförändringar i gula fläcken.

3. Använd bruna glas vid bilkörning eftersom de både reducerar bländande ljus och skärper kontrasten. Gula glas är bra för golf och i skog då de ger fler nyanser i grön terräng. Grönt glas är det bästa allround-glaset för korrekt färgåtergivning i alla väder. Grått glas är bäst för totalt sätt dämpa ljusmängden då det reducerar alla våglängder.

4. Använd aldrig blått glas i solglasögon. Dessa släpper igenom solens blå ljus som skadar cellerna i gula fläcken.

5. Barn ska börja använda solglasögon så snart det bara kan. Se till att solglasögonen även täcker sidorna av ögonen.

6. Om du är osäker på solglasögon till dig eller ditt barn – fråga en optiker om råd.

7. Plastglas är absolut vanligast och ger lätta glasögon som sitter skönt på näsan. Mineralglas är dock mer reptåliga och kan ge en högre synkvalitet.

8. Med fotokromatiska glas får du solglasögon som växlar från ofärgade inomhus till att bli mörka i solljus. De aktiveras av UV-ljus och fungerar därför inte alltid i bilen.

9. Polariserande glasögon reducerar störande reflexer vilket är att rekommendera på sjön eller stranden.

10. Ju längre norrut man bor desto tidigare på året ska man börja bära solglasögon eftersom UV-strålningen är som starkast när solen står lågt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *