Expertens tips för val av rätt solglasögon i sommar

hur man väljer rätt solglasögon

Genom att använda rätt solglasögon skyddas ögonen från de farliga UV-strålarna samtidigt som synförmågan förbättras. Att köpa solglasögon kan dock vara en djungel med mängder av faktorer att ta hänsyn till. Det finns mer att tänka på än att endast hitta snygga modeller av solglasögon.

Här ger Rune Brautaset, optiker och docent på Karolinska Institutet, sina bästa råd inför valet av solglasögon i sommar.

Solglasögon skyddar mot farlig UV-strålning

Precis som huden påverkas också ögonen av den farliga UV-strålningen från solen. För mycket ljus kan ge både akuta problem i ögonen och ögonsjukdomar på längre sikt, något som solglasögon skyddar mot. Men det finns även fler faktorer som man behöver tänka på.

Det absolut viktigaste är att köpa CE-märkta solglasögon eftersom de garanterat skyddar mot UV-ljus. Det gäller oavsett om man köper sina solglasögon på nätet, hos optikern eller på bensinstationen, säger Rune Brautaset. Vidare måste solglasögonen vara tillräckligt stora för att täcka sidorna av ögonen mot strålningen. Därefter kan man börja se på glasets färg, hur mörka glasen ska vara eller på egenskaper så som polariserande glas.

Stora skillnader i kvalitet på glasen

Även om samtliga solglasögon inom EU är CE-märkta och skyddar mot strålning finns det stora skillnader i kvalitet på glasen. Det visar sig främst genom kontrast, reflexer och färgåtergivning. För att kunna välja rätt solglasögon behöver man därför veta när och var de ska användas. Det finns exempelvis solglasögon som passar bäst på sjön, på golfrundan eller för bilkörning.

Små barn bör använda solglasögon

Att småbarn använder solglasögon är extra viktigt eftersom deras ögon är känsligare än vuxnas. Det innebär också att repiga eller buckliga glasögon är direkt farliga för barn då dessa kan läcka UV-strålning. Småbarn ska börja med solglasögon så snart de bara kan behålla dem på.

10 bästa råd vid köp av solglasögon:

 1. Köp alltid solglasögon inom EU

  Då får du garanterat CE-märkta glas med fullgott UV-skydd oavsett tillverkare, kvalitet och prisklass. Att köpa solglasögon från okontrollerade strandförsäljare är däremot inte att rekommendera.

 2. Var extra noga med att bära solglasögon på sjön eller vid stranden då vattnet reflekterar ljuset

  Annars kan smärtsamma småsår uppstå på hornhinnan vilket kallas snöblindhet. På lång sikt kan UV-strålarna även ge åldersförändringar i gula fläcken.

 3. Använd rätt färg på glasen på solglasögon

  Använd bruna glas vid bilkörning eftersom de både reducerar bländande ljus och skärper kontrasten. Gula glas är bra för golf och i skog då de ger fler nyanser i grön terräng. Grönt glas är det bästa allround-glaset för korrekt färgåtergivning i alla väder. Grått glas är bäst för totalt sätt dämpa ljusmängden då det reducerar alla våglängder.

 4. Använd aldrig blått glas i solglasögon

  Dessa släpper igenom solens blå ljus som skadar cellerna i gula fläcken.

 5. Barn bör använda solglasögon

  Barn ska börja använda solglasögon så snart de bara kan. Se till att solglasögonen även täcker sidorna av ögonen.

 6. Fråga optiker om råd

  Om du är osäker på solglasögon till dig eller ditt barn, fråga en optiker om råd.

 7. Val av bågar för solglasögon

  Plastglas är absolut vanligast och ger lätta glasögon som sitter skönt på näsan. Mineralglas är dock mer reptåliga och kan ge en högre synkvalitet.

 8. Användning av fotokromatiska glas

  Med fotokromatiska glas får du solglasögon som växlar från ofärgade inomhus till att bli mörka i solljus. De aktiveras av UV-ljus och fungerar därför inte alltid i bilen.

 9. Använd polariserande glasögon på sjön

  Polariserande glasögon reducerar störande reflexer vilket är att rekommendera på sjön eller stranden.

 10. UV-strålningen är starkast när solen står lågt

  Ju längre norrut man bor desto tidigare på året ska man börja bära solglasögon eftersom UV-strålningen är som starkast när solen står lågt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *