Få ordning på ekonomin 2024

Januari är den tid på året då flest människor har det kämpigt med sin privatekonomi. Under jul och nyår är det lätt hänt att man går över budgeten när man vill passa på att ta vara på allt det goda som livet har att erbjuda.

I dagens samhälle finns många snabba lösningar på tillfälliga ekonomiska problem. Det kan vara allt från användning av kreditkort, till smålån som man lätt fixar över nätet. Problemet med dessa lån är att de för det mesta är utan säkerhet och därför i regel har mycket högre räntor.

Eftersom lånesummorna också för det mesta är rätt små tänker man inte nödvändigtvis ens på de tillkommande kostnaderna.. Till en början är dessa lån också lätta att hantera för de flesta. Problemen kommer när det blir till en vana att låna till sitt leverne och när flera lån med hög ränta samlas på hög. Det kan göra det svårt att få en överblick över alla kostnader och i värsta fall kan det också leda till problem med att klara betalningarna.

Allt detta ställer höga krav på det personliga ansvaret och förmågan att planera sin ekonomi. Men även om man hamnat i en tillsynes omöjlig situation ekonomiskt finns det flera knep att ta till.

Samla alla lån och krediter

Ifall man har flera lån med höga räntor är det första steget att försöka samla alla dessa under ett och samma lån. Numera är det enkelt att använda sig av tjänster på nätet för detta ändamål.

På sajter där man jämför lån, s.k. låneförmedlare, finns de flesta av de banker och finansinstitut som erbjuder lån samlade. Här kan man genom en och samma ansökan få det lån som passar en bäst, istället för att själv behöva vända sig till alla aktörer med olika ansökningar. Det finns till och med sidor som hjälper dig att hitta bästa låneförmedlare.

Den grundläggande fördelen är att det är lättare att få överblick över hur mycket du faktiskt har lånat med bara ett lån. Småkrediter är lätta att glömma bort, men med ett samlat lån har du överblick över situationen och de räntor du får betala.

Dessutom är det ytterst sannolikt att du kan minska dina räntekostnader. Småkrediter är ineffektiva att hantera för långivare och har därför höga räntor. Dessutom hjälper låneförmedlarna dig att spela ut olika långivare mot varandra. På det sättet kan du vara säker på att du fått bästa möjliga ränta på din kredit.

Minska på kostnaderna

Nästa steg är att se över dina totala kostnader. Börja med att bygga en överblick över intäkter och kostnader varje månad. Intäkterna är ofta fasta på kort sikt, hur duktig löneförhandlare du än må vara.

Därför är det ofta enklare att börja med att spara på kostnaderna. När du har en uppfattning om din ekonomi så börja gå igenom dina kostnadsposter i storleksordning. Efter bostad är ofta olika former av konsumtion stora poster. Här finns ofta stora möjligheter att skära på konsumtion som du inte värdesätter. Ersätt t.ex. luncher ute med bra matlådor, eller skjut upp onödiga köp av kapitalvaror som TV, datorer och hemelektronik.

Transport är en annan kostnadspost där det kan gå att spara – antingen genom att pressa räntorna på din kredit om du äger ett fordon, eller genom att byta transportmedel. Att cykla eller gå till jobbet kan ersätta ett pendelkort, medan en bil ofta kan ersättas av ett pendelkort.

Ytterligare besparingstips

Ofta finns det många andra sätt att spara pengar. Särskilt ofta döljer det sig överraskande belopp att spara i olika typer av återkommande abonnemang och tjänster.

Börja med att säga upp alla abonnemangstjänster du inte använder, t.ex. streamingtjänster du inte behöver. Använd sedan jämförelsesidor för att undersöka möjligheten att sänka priset på de tjänster du behöver, som mobiltelefoni, bredband och försäkringar.

Inte sällan går det att spara pengar genom att ta en diskussion med leverantörens kundtjänst. Berätta helt enkelt att du fått ett erbjudande och överväger att säga upp tjänsten, så går det ofta att spara 10-20% på månadsfakturan på ett enda samtal.

Ta ansvar för privatekonomin

Till sist handlar en sund privatekonomi om att ha balans mellan intäkter och kostnader långsiktigt. Det går att leva över sina medel på kort sikt, men på lång sikt kommer räntorna alltid ifatt dig.

Se därför alltid till att ha en nykter bild över hur mycket du faktiskt har råd att spendera. Ha framförhållning till oregelbundna kostnader som resor och nödvändiga renoveringar genom att avsätta pengar varje månad.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *