Enastående årgång av Faustino I Gran Reserva till Sverige

Faustino vin ny årgång i sverige 2021

I dagarna lanseras Faustino I Gran Reserva 2010 på den svenska marknaden. Den nya årgången har redan hyllats av vinkritiker världen över och anses av många vara ett riktigt guldkorn.

2010 förväntas bli en av de bästa årgångarna under de senaste 50 åren och är redan en starkt lysande stjärna på riojahimlen.

Ett år där vädergudarna gav medvind i vingårdarna

Bodegas Faustino med hemvist i Rioja Alavesa har mer än 150 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. Faustino I Gran Reserva är det mest sålda gran reservavinet i världen. Årgång 2010 är tillverkad av 86% tempranillo, 9% graciano och 5% mazuelo. Druvorna har vuxit i utvalda vingårdar belägna högt över havet kring staden Oyón där vi hittar Faustinos allra äldsta vinstockar.

De handplockas minutiöst efter noggrann selektering och därpå förvandlas druvorna omsorgsfullt till vin i vineriet. Därefter lagras vinet 26 månader på fat.  Både amerikanska och franska ekfat används för att ge mer nyansrika aromer där både vaniljkryddig ekfatskaraktär samt cederträaktiga aromer dominerar. Efter lagring har vinet fått vila minst 3 år på flaskan innan den nu släpps till försäljning.

För oss var 2010 en skörd sänd från ovanTack vare en något svalare växtsäsong som bidrog till en längre mognadsperiod än normalt uppvisades en fantastisk koncentration och balans i druvorna. Det resulterade i ett exceptionellt vin med en underbar syra och fantastisk lagringspotential, säger Pablo Echavarri Abascal, Export Manager, Grupo Faustino. 

Fantastiskt vin med modest prislapp

Faustino I Gran Reserva 2010 är ett uttrycksfullt och komplext vin där både aromer och smak bjuder på cederträ, vanilj, blåbär och vinbär tillsammans med nötiga toner. Det uppvisar även tilltalade Inslag av tobak samt en inbjudande kryddighet. Den fräscha syran bidrar till den välbalanserade helheten där den långa eftersmaken är pricken över i:et. 

Vinet är perfekt att dricka nu men kan också lagras för att avnjutas under flera decennier framöver. Faustino I Gran Reserva 2010 dricks med fördel till lite kraftigare rätter av kött eller vegetariska anrättningar. Undvik för mycket sötma eller kryddhetta i maten och välj istället syrliga eller feta tillbehör.

Vinet finns nu att köpa i Systembolagets ordinarie sortiment. 

Inom kort kommer även två äldre årgångar av Gran Reserva att lanseras i Sverige. Det handlar om 1987 och 2001 som även de var eminenta årgångar i Rioja tack vare exceptionellt fördelaktiga väderförhållanden. De har utvecklats fantastiskt under årens lopp Här gäller det att hänga på låset om man vill knipa en flaska av dessa rariteter.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *