Favoriter på Bukowskis Important Winter Sale som börjar idag

konstauktioner december
Foto: Bukowskis

Året börjar lida mot sitt slut, men ännu finns en höjdpunkt att se fram emot för konstälskaren när Bukowskis Important Winter Sale drar igång idag. Här finns bland annat klassiskt måleri av välbekanta skandinaviska namn som Helene Schjerfbeck, Carl Larsson och Anders Zorn och modern skulptur av Marino Marini samt fantastiskt konsthantverk av möbelmästaren Georg Haupt och textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström.

Auktionen äger rum idag och imorgon på Arsenalsgatan 2 i Stockholm och börjar med möbel och konsthantverk kl. 10.00. Senare idag kl. 16.00 är det dags för konstauktionen, medan det imorgon blir ”Asian Sale” och smyckesauktion.

Jultider som det nu är fäster vi dock till en början uppmärksamheten vid det fantastiska utbud av målningar med julmotiv av Jenny Nyström som finns representerade på Bukowskis Important Winter Sale. Som vi nämnt tidigare är det Jenny Nyströms målningar som blivit synonymt med mycket av det mycket av det som vi kommit att förknippa med den nostalgiska julstämningen. På Bukowskis Important Winter Sale finns hela 8 tavlor av Jenny Nyström.

jenny nyström julmotiv målningar
Jenny Nyströms akvarell ”Nyårsklockan” med ett utrop på 80 000 – 100 000 SEK. Foto: Bukowskis
Jenny Nyström julmotiv
Jenny Nyströms ”Eleganta flanörer i juletid” från år 1907 med ett utrop på 400 000 – 500 000 SEK. Foto: Bukowskis

Till höjdpunkterna inom det klassiska måleriet hör annars Helene Schjerfbecks ”Vårbroddens madonna”. Schjerfbeck ville vara en del av den internationella konstens historia och använde ofta sin egen konst för att föra diskussioner med de verk hon beundrade. Hon målade enligt sin egen smak och fokuserade på närbilder. Motivet till målningen är hämtat från den kände konstnären El Grecos ”La Sagrada Familia, santa Ana y san Juanito” där Schjerfbeck, i sin tolkning, lyfter fram den kärleksfulla och ömma ikonen Jungfru Maria.

Här syns Helene Schjerfbecks konstverk ”Vårbroddens madonna” med ett utrop på 4 000 000 – 4 500 000 SEK, tillsammans med bland annat Marino Marinis skulptur ”Piccolo cavallo filiforme” (1 500 000 – 1 800 000 SEK) och en gustaviansk byrå av Fredrich Iwersson (200 000 – 250 000 SEK).

Konstavdelningen innehåller ytterligare toppnummer i form av Marino Marinis skulptur ”Piccolo cavallo filiforme”. Verket är en av de få mindre skulpturer Marini utförde 1951 och föreställer hans mest återkommande motiv, en häst. Skulpturen har ett närmast expressionistiskt uttryck med sina trådtunna, spända lemmar utförda efter ”Filiform”-tekniken (fin trådstruktur).

Avdelningen för möbler och konsthantverk domineras av byråer, bord och stolar i rokoko och gustaviansk stil. Bland guldkornen finns bland annat ett damarbetsbord av möbelmästaren Georg Haupt som en gång i tiden tillhört grevinnan Sofia Lovisa Mörner af Morlanda samt Jöns Efverbergs mästerstycke från 1775 i form av en byrå tillverkad i nio olika träslag. Märta Måås-Fjetterström ikoniska mattor finns likväl representerad på vinterns auktion där mattan ”Rutig blå halvflossa”, komponerad 1938, tillhör ett av toppnumren.

Konsolbord från 1800-talets andra hälft med ett utrop på 15 000 – 20 000 SEK, med målning bland annat av Nicolaes Maes i mitten. (70 000 – 80 000 SEK.)
Märta Måås-Fjetterströms matta ”Rutig blå halvflossa” från 1938 med ett utrop på 80 000 – 100 000 SEK. Foto: Bukowskis

När det gäller smycken finns fantastiska objekt bland annat av den schweiziska guldsmeden Paul Binder. Hit hör en collier med en modifierad radiantslipad diamant, 18k guld och läderband samt en ring med runda briljantslipade diamanter som för tankarna tillbaka till de glamorösa nätterna på Studio 54 i New York.

Collier med en droppformad smaragd av den schweiziska guldsmeden Paul Binder. Foto: Bukowskis
På bilden blanda annt en byrå av Niclas Korp (mästare i Stockholm 1763-1800) med ett utrop på 150 000 – 175 000 SEK. Foto: Bukowskis

Ytterligare höjdpunkter kommer från Bukowskis asiatiska avdelning där bland annat en vacker blåvit bålskål med lock från Quingdynastin och en tibetokinesisk Usnishavijaya Buddha från sent 1700-tal finns representerade.

Se hela katalogen här: https://www.bukowskis.com/sv/auctions/613/lotsLeave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *