Fem saker du kanske inte visste om Gianni Agnelli

Idag är det 20 år sedan Giovanni ”Gianni” Agnelli dog. Mannen som levde life in the fast lane – snabba bilar, båtar, skidor, ridning – dog ironiskt nog av cancer.

Agnelli var och är fortfarande den ständiga ikonen för män. Hans smak i snygga herrkläder och sätt att bära dem med sprezzatura är ett ämne som det skrivits mycket om. Idag passar vi istället på att lyfta fram fem mindre kända historier om Agnelli.

Agnelli – soldaten

Gianni Agnelli stred om soldat i italienska armén under andra världskriget

Agnelli spenderade flera år som soldat under andra världskriget – och överlevde. Trots att han kom från en av Italiens mäktigaste familjer, och kunde undvikit kriget så valde Agnelli att ta värvning. Först sändes han till ett pansarregemente i Afrika. Senare kom han att delta som en del av italienska expeditionskåren på östfronten, som en förstärkningen till den tyska armén. Agnelli sårades två gånger, och påstår sig också ha blivit skjuten i foten av en tysk officer som blivit svartsjuk på Agnellis flörtande med en kvinna.

En unik Ferrari

Agnellis Ferrari 400 Superamerica

Agnelli ägde en av historiens mest udda Ferraris – Ferrari 400 Superamerica. Agnelli var en man som älskade att köra snabbt, gärna i Ferrari-bilar som han lät skräddarsy efter egna preferenser. Det kanske mest udda exemplaret var Ferrari 400 Superamerica. Den udda modellen kombinerade en 340 hästkrafters V12 med ett mycket diskret yttre, mycket olikt en klassisk Ferrari. Grillen var stor och fyrkantig, med en liten Ferrari-logo. Agnelli valde också en väldigt diskret silver-metallic, till skillnad från sina andra Ferraris. I fronten satt fyra stora lyktor som Agnelli menade skulle hjälpa till då han ibland körde på de timmar på dygnet ”när andra som just vaknat inte tänt billyktorna” (en anspelning på hans nattliga äventyr)

Troligen gav bilen Agnelli en möjlighet att röra sig lite mer anonymt – kanske för att kunna hantera sina eviga kvinnoaffärer mer diskret?

Nära döden 1952

Agnelli på heli-skiing. Notera det skadade benet med en stödskena.

1952 var Agnelli med om en olycka som kom att ändra hans liv. Det hela skedde på väg hem från en fest på Franska rivieran. I bilen satt även Anne Marie d’Estainville, som varken var hans flickvän eller fru. Med en hastighet om närmare 200 km/h ska Agnelli kört in i en lastbil. d’Estainville klarade sig, men Agnelli skadade sitt ben avsevärt. Agnelli själv beskrev olyckan som en vändpunkt i livet, och ett år senare gifte han sig

Skadan var allvarlig och stoppade Agnelli från att rida och springa helt. Genom en stödskena (som syns på en del klassiska skidbilder) kunde han dock fortsätta sin älskade skidåkning.

The Rake of the Riviera

The Rake of the Riviera

Klassiska livsstilstidningen The Rake tog sitt namn med inspiration av Agnelli.

Gianni Agnelli älskade Franska rivieran. Han köpte Villa Leopolda i Villefranche-sur-Mer, numera Europas dyraste privatbostad, som bas för sitt jetsetliv. Agnelli älskade också att segla i Medelhavet (enligt rykte trivdes han med att gå omkring naken på sina båtar). Agnellis livsstil och kvinnoaffärer gav honom öknamnet ”The Rake of the Riviera” – som kanske bäst kan översättas som ”Rivierans player” idag. 

Tragedin Edoardo Agnelli

Gianni Agnelli med sonen Edoardo

Agnellis enda son, Edoardo Agnelli, tog livet av sig – kanske på grund av den dåliga relationen med fadern.

Agnelli levde sitt liv till det yttersta, och var en charmör älskad av alla – kvinnorna, männen och folket i Italien. Men en relation han aldrig lyckades få till var den till hans enda son Edoardo. Edoardo och Gianni var väldigt olika som personer. Gianni var alfahannen och charmören som bara ska ha läst en bok i sitt liv, Edoardo en intellektuell och spirituell själ. Om relationen var dålig tidigare så skar den sig helt när Edoardo konverterade till islam. Gianni Agnelli svor att Edoardo aldrig skulle få ta över Fiat.

År 2000 hittades Edoardo död under en bro i Turin. Han tycks ha kastat sig närmare 80 meter och dött direkt. Istället kom det att bli Giannis dotter, Margherita, och senare hennes barn Lapo, John och Ginevra Elkann som tog över familjens ägande i Fiat.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *